Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Οι έξι πυλώνες της Αυτοεκτίμησης

aytoektimisiΥπάρχουν έξι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η αυτοεκτίμηση.
         
Το ζειν συνειδητά: Να ζούμε συνειδητά σημαίνει να είμαστε παρόντες σ’ αυτό που κάνουμε, να αναζητούμε να καταλάβουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τους στόχους μας. Να έχουμε επίγνωση του κόσμου έξω από μας και του κόσμου μέσα μας.

Η αυτο-αποδοχή: Να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας σημαίνει να θεωρούμε δική μας και να βιώνουμε, χωρίς άρνηση ή αποδοκιμασία, την πραγματικότητα των σκέψεων, των συναισθημάτων ή των πράξεων μας. Να σεβόμαστε και να συμπονούμε τον εαυτό μας ακόμα και όταν δεν θαυμάζουμε ή δεν απολαμβάνουμε κάποια από τα συναισθήματα ή τις αποφάσεις μας. Να αρνιόμαστε να είμαστε σε μια ανταγωνιστική ή απορριπτική σχέση με τον εαυτό μας.

Η προσωπικά ευθύνη: Να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας σημαίνει να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε οι δημιουργοί των επιλογών και των πράξεών μας. Ότι η ύψιστη πηγή της εκπλήρωσής μας πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ότι δεν θα έρθει κανένας να διορθώσει τη ζωή μας, ή να μας κάνει ευτυχισμένους, ή να μας δώσει αυτοεκτίμηση.

Η αυτοπεποίθηση: Να πιστεύουμε στον εαυτό μας σημαίνει να τιμάμε τα θέλω και τις ανάγκες μας και να αναζητούμε τους κατάλληλους τρόπους έκφρασής τους στην πραγματικότητα. Να ζούμε με τις αξίες μας στον κόσμο. Να είμαστε πρόθυμοι να είμαστε αυτοί που είμαστε και να επιτρέπουμε στους άλλους να το βλέπουν. Να υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τα συναισθήματά μας.

Ζώντας Αποφασιστικά: Για να ζούμε αποφασιστικά χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη να καθορίσουμε τους στόχους μας, να εκτελέσουμε τις πράξεις που θα μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, να επιμείνουμε στον δρόμο που επιλέξαμε και να κινούμαστε με κατεύθυνση την ικανοποίηση μας.

Προσωπική ακεραιότητα: Για να ζήσουμε με ακεραιότητα χρειάζεται να έχουμε αρχές συμπεριφοράς στις οποίες παραμένουμε πιστοί στην πράξη, να κρατάμε τις υποσχέσεις μας και να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, να τηρούμε αυτό που λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου