Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Φτερά που αυτοεπιδιορθώνονται!

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στα φτερά αεροσκαφών να επιδιορθώνουν μόνα τους τις ζημιές που προκαλούνται σε αυτά

Ομάδα Βρετανών ερευνητών δημιούργησε φτερά αεροσκαφών τα οποία έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν μόνα τους τις ζημιές που για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία που ανέπτυξαν έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση ζημιών σε διάφορες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα μέχρι και την διατήρηση της γυαλάδας των βαφών στα νύχια.

Η προσπάθεια
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τα τελευταία τρία χρόνια πειραματιζόταν με τη μελέτη και τροποποίηση σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα.
Τα ανθρακονήματα είναι ένα υλικό που αποτελείται από ίνες άνθρακα και επιτρέπουν την κατασκευή εξαιρετικά ανθεκτικών αλλά ταυτόχρονα πολύ ελαφρών αντικειμένων που ξεκινούν από φτερά αεροσκαφών και καταλήγουν σε ρακέτες του τένις.
Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ειδικούς στην αεροδιαστημική μηχανολογία για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να εμποδιστεί η εμφάνιση μικροσκοπικών σχεδόν αόρατων ρωγμών που δημιουργούνται στα φτερά αεροσκαφών και τον σκελετό ενός αεροσκάφους. Οπως είναι ευνόητο η τεχνολογία αυτή θα μεγιστοποιήσει την ασφάλεια των πτήσεων.

Η τεχνολογία
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο προσθέτοντας μικροσκοπικές, βαθουλωτές «μικροσφαίρες» μέσα στα ανθρακονήματα. Αυτές οι μικροσφαίρες είναι τόσο μικρές που στο ανθρώπινο μάτι έχουν την όψη κάποιου είδους σκόνης.
Όταν πέσει πάνω σε μια επιφάνεια που υπάρχουν τα ανθρακονήματα κάτι που θα προκαλέσει κάποια ζημιά (ρωγμή) οι μικροσφαίρες θα απελευθερώνουν ένα ειδικό υγρό που θα την επουλώνει.
«Εμπνευστήκαμε την τεχνολογία από το ανθρώπινο σώματα. Δεν έχουμε το παχύ ιδιαίτερα ανθεκτικό δέρμα του ρινόκερου και έτσι εύκολα το δέρμα παθαίνει ζημιές, ματώνει κλπ. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει μηχανισμούς που ξεκινούν άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών.
Αναπαράγαμε λοιπόν αυτή τη λειτουργία σε ένα συνθετικό υλικό με στόχο να μπορεί αυτό όπως και το ανθρώπινο δέρμα να καταφέρνει να αυτοεπιδιορθώνεται» αναφέρει ο Ντάνκαν Βας, επικεφαλής των ερευνητών.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οθονών κινητών τηλεφώνων (και άλλων συσκευών) και έτσι αν υπάρξει κάποια ζημιά σε αυτές να αποκαθίσταται άμεσα. Η τεχνολογία θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου