Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Εποχές του «Μεγάλου Αδερφού» ζει το Χονγκ Κονγκ

Μια πολύ περίεργη εκστρατεία για την καταπολέμηση της ρύπανσης στους δρόμους της πόλης, ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ. Με στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης σκέφτηκαν κάτι μοναδικό.

Εξετάζοντας το DNA που βρίσκεται πάνω στα σκουπίδια και αντιστοιχίζοντας το με μια ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπου που τα πέταξε, ο οργανισμός «Πρωτοβουλία Καθαρισμού» της πόλης εκθέτει τους δράστες δημόσια.
Αφού συλλεχθούν τα σκουπίδια, καταγράφεται τόσο η μέρα που βρέθηκαν όσο και η τοποθεσία. Το DNA που βρίσκεται πάνω στα απορρίμματα, μετά από εκτενή έλεγχο, οδηγεί σε μια ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπου που αντί να τα πετάξει σε κάποιο κάδο, επέλεξε να τα αφήσει στον δρόμο.
Φυσικά, από την δημιουργία του ψηφιακού προσώπου του δράστη δεν μπορεί να προκύψει κάποια ποινή σε αυτόν. Παρόλα αυτά, η δημόσια έκθεση του, έστω και ψηφιακού, προσώπου του λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας.

Έτσι λοιπόν, όταν η «Πρωτοβουλία Καθαρισμού» δημιουργήσει το ψηφιακό προφίλ του δράστη, το πρόσωπο του αρχίζει να προβάλλεται δημόσια στον… χώρο του εγκλήματος. Στα πάνελ που βρίσκονται σε αρκετά σημεία των δρόμων, εμφανίζεται το πρόσωπο, το σκουπίδι και η ημερομηνία που αυτό συλλέχθηκε.

Η τακτική που ακολουθεί η καινούργια εκστρατεία ενάντια στην ρύπανση είναι ως τώρα αποδοτική, όμως έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο στο Χονγκ Κονγκ, όσο και στον χώρο του διαδικτύου, με την αμφιλεγόμενη τακτική να δέχεται έντονες κριτικές.

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει το νέο πρότζεκτ στο Χονγκ Κονγκ:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου