Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πώς από την ερωτική σχέση οδηγούμαστε στον χωρισμό

Υπάρχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης μιας ερωτικής σχέσης ξεκινώντας από τη μηδενική επαφή μεταξύ των δύο ατόμων και καταλήγοντας στο στάδιο της αμοιβαιότητας που οδηγεί τελικά και στη δημιουργία της σχέσης. Ποια είναι, όμως, τα στάδια που οδηγούν στον τερματισμό της;

Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο της μηδενικής επαφής δεν υπάρχει ουσιαστική επαφή ανάμεσα στα δύο άτομα, αφού αγνοούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Στη ζωή μας θα συναντήσουμε και θα συναναστραφούμε με πολλούς ανθρώπους, όμως, όπως είναι λογικό δεν μπορούμε να δείξουμε ενδιαφέρον σε όλους τους ανθρώπους, ούτε να τους ερωτευτούμε.

Το δεύτερο στάδιο, ονομάζεται αναγνωριστικό στάδιο και αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για τη δημιουργία της σχέσης. Σε αυτό το στάδιο ένας από τους δύο ενδιαφερόμενους αρχίζει να εντοπίζει το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει, να δίνει προσοχή στα εξωτερικά χαρακτηριστικά χωρίς να γίνεται όμως αντιληπτός. Αυτή φυσικά είναι μια μονόπλευρη επαφή, όπου το αντικείμενο του πόθου μας δεν την γνωρίζει.

Το τρίτο στάδιο είναι το στάδιο της επιφανειακής επικοινωνίας, όπου οι δύο ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου έχοντας κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αυτού του είδους την επικοινωνία την έχουμε με πάρα πολλά άτομα που συναναστρεφόμαστε στην καθημερινή μας ζωή, αλλά δεν μένουμε μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μας ενδιαφέρει και ο ρόλος που παίζει ο άλλος. Σε αυτό το στάδιο ο άνθρωπος που μας ενδιαφέρει γίνεται αντικείμενο του ενδιαφέροντος μας και τον συγκρίνουμε με τους άλλους που συναναστρεφόμαστε.

Στο τελευταίο και πιο ουσιαστικό στάδιο, αυτό της αμοιβαιότητας, έχουμε και τη δημιουργία της σχέσης. Καταρχάς, θα πρέπει για να δημιουργηθεί μια σχέση, τα δύο άτομα αρχικά να έχουν επίγνωση του εαυτού τους, των επιθυμιών τους, των ορίων τους και μετά να προχωρήσουν στη σχέση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ύπαρξη οικειότητας, που δημιουργείται μόνο όταν υπάρξει εμπιστοσύνη, υποχωρήσουν οι δισταγμοί και οι δεύτερες σκέψεις. Τέλος, σε αυτό το στάδιο καλλιεργείται και αναπτύσσεται η αγάπη με την ουσιαστική της έννοια.

Όπως υπάρχουν τα στάδια που οδηγούν στη δημιουργία της σχέσης, έτσι υπάρχουν και τα αντίστοιχα στάδια που οδηγούν στον τερματισμό της.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό τηςενδοψυχικής φάσης, όπου έχει αρχίσει η απομυθοποίηση του συντρόφου μας, αρχίζουμε να διακρίνουμε τα στοιχεία που δεν μας αρέσουν και που μπορεί στην αρχή να παραβλέπαμε. Επίσης, σκεφτόμαστε και ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της αποχώρησης από αυτή τη σχέση, χωρίς ακόμη να έχουμε ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο.

Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της δυαδικής φάσης, όπου έχουμε αποφασίσει πως νιώθουμε δυσαρεστημένοι με τη σχέση μας, το μοιραζόμαστε αυτό με τον σύντροφό μας και εξετάζουμε είτε τα ενδεχόμενα της συμφιλίωσης είτε του τερματισμού της σχέσης.

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της κοινωνικής φάσης, κατά το οποίο αποφασίζουμε πως θα κοινοποιήσουμε τον χωρισμό μας στους τρίτους, το συζητάμε με τους φίλους μας και βλέπουμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε χωριστά από τον σύντροφό μας.

Στο τελευταίο στάδιο, της οριστικής φάσης αποδεχόμαστε τον χωρισμό και προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε. Είναι η περίοδος που ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να προετοιμαστούμε για τη δημιουργία μιας καινούργιας σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου