Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Τα προβλήματα στο σεξ, μετά την εμμηνόπαυση

Η ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά, όμως, ο πόνος που προκύπτει κατά τη σεξουαλική πράξη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να στερήσει την ικανοποίηση αυτή από τις ίδιες και τους συντρόφους τους. Μια πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, δείχνει ότι με την κατάλληλη θεραπεία τα ζευγάρια μπορούν να ανακτήσουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
  
Ο σεξουαλικός πόνος σε αύτην τη φάση ζωής της γυναίκας είναι συνήθως αποτέλεσμα της κολπικής ξηρότητας, καθώς και της λέπτυνσης των ιστών που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου και γύρω από αυτόν. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά μετά την εμμηνόπαυση, η οποία ονομάζεται αιδοιοκολπική ατροφία και σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η ενυδάτωση και η λίπανση του κόλπου με τη βοήθεια εξειδικευμένων προϊόντων, καθώς και η πρόσληψη οιστρογόνων κολπικά, μπορούν να αναστρέψουν την εικόνα της αιδοιοκολπικής ατροφίας. Πλέον κυκλοφορούν και κάποια φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών ρυθμιστών των οιστρογονικών υποδοχέων.

Πριν από τη θεραπεία, το 58% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσε ότι απέφευγε τη σεξουαλική επαφή εξαιτίας του πόνου, ενώ το 68% ανέφερε ότι ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη οδήγησε σε μείωση της επιθυμίας για σεξ. Παράλληλα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των ανδρών (78%) δήλωσε ότι το πρόβλημα του συντρόφου τους οδηγούσε και τους ίδιους σε αποφυγή της σεξουαλικής πράξης. Σε γενικές γραμμές, το 1/3 των ανδρών και των γυναικών αποκάλυψε πως δεν είχε πια σεξουαλικές επαφές.

Μετά τη θεραπεία, η πλειονότητα των γυναικών και των ανδρών ανέφερε ότι η σεξουαλική πράξη ήταν λιγότερο επώδυνη και περισσότερο από το 40% δήλωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή. Παράλληλα, το 29% των γυναικών και το 34% των ανδρών ανέφεραν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή. Επίσης, η θεραπεία βρέθηκε να έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση των γυναικών. Το 1/3 περίπου δήλωσε πιο αισιόδοξο για το μέλλον της σεξουαλικής του ζωής, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος η αιδοικολπική ατροφία να οδηγεί στην έκπτωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με τη χρήση προϊόντων λίπανσης και ενυδάτωσης του κόλπου σε συνδυασμό, είτε με συστηματική σεξουαλική επαφή είτε με τη χρήση κολποδιαστολέων. Η κολπική χορήγηση οιστρογόνων με τη μορφή κρέμας, ταμπλέτας ή δακτυλίου είναι επίσης μια εναλλακτική που προτιμάται συνήθως από τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη λήψη ορμονών από το στόμα, ακριβώς επειδή με αυτόν τον τρόπο η απορρόφηση των ορμονών από το αίμα είναι ελάχιστη.

Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού ή της μήτρας είναι σημαντικό να συζητήσουν πρώτα τις διαθέσιμες εναλλακτικές με τον ογκολόγο τους. Οι εκλεκτικοί ρυθμιστές των οιστρογονικών υποδοχέων φαίνεται πως είναι μια αρκετά καλή λύση για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν μια θεραπεία με ορμόνες, είτε η πρόσληψη γίνεται από το στόμα είτε από τον κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου