Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

H Κατάθλιψη είναι Αλλεργική Αντίδραση του οργανισμού…;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει άλματα στις ανακαλύψεις των επιστημονικών ερευνών, όσον αφορά σε πολλές ψυχολογικές διαταραχές.
Ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία θεωρούνταν άλλοτε ότι είχαν καθαρά συναισθηματικές βάσεις, συμπεριλαμβάνονται στην εποχή μας σε ψυχιατρικές παθήσεις οι οποίες μάλιστα είναι ιάσιμες με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συγκεκριμένα, για την κατάθλιψη γνωρίζαμε, έως τώρα, ότι τα συμπτώματα της οφείλονται σε απορρύθμιση της σεροτονίνης, που αποτελεί μία ουσία στον εγκέφαλο της οποίας η έκκριση βοηθά, μεταξύ άλλων, στην ρύθμιση της διάθεσης μας.

Πως θα σου φαινόταν όμως αν μάθαινες ότι νέες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη οφείλεται σε φλεγμονή,η οποία στην συνέχεια προκαλεί κάθε συναισθηματικό και νευρολογικό σύμπτωμα!

Η υπόθεση των επιστημόνων ότι η κατάθλιψη, πέραν της νευρολογικής της ρίζας, πιθανότατα αποτελεί πάθηση του ανοσοποιητικού γεννήθηκε από την παρατήρηση ότι η κλινική εικόνα ενός οποιουδήποτε ασθενούς μοιάζει με την εικόνα του καταθλιπτικού. Επίσης, τα συμπτώματα που έχει κάποιος λόγω γρίπης για παράδειγμα (αίσθημα κόπωσης, κακή διάθεση, τρομερή πλήξη και δυσφορία, συχνοί πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, κακός ύπνος κτλ) μοιάζουν κι αυτά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης…

Έρευνες που έγιναν έδειξαν τα εξής. Πρώτον, όντως η απορρύθμιση της σεροτονίνης οδηγεί στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Δεύτερον, η απορρύθμιση της σεροτονίνης είναι πάντα αποτέλεσμα φλεγμονής ή άλλης ασθένειας που έχει οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τρίτον, στους καταθλιπτικούς φαίνεται ότι ακόμα κι όταν δεν υπάρχει φλεγμονή για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει, όπως ακριβώς συμβαίνει στις αλλεργικές αντιδράσεις!

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει λόγος (εν προκειμένω φλεγμονή) η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού γίνεται μέσω μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται Κιτοκίνη και στους καταθλιπτικούς τα επίπεδα της στο αίμα τους χτυπούν κόκκινο! Μάλιστα, για να τεστάρουν την ανακάλυψη τους οι επιστήμονες, που έκαναν αυτές τις έρευνες, χορήγησαν σε καταθλιπτικούς αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη και η αποτελεσματικότητα της αγωγής των ασθενών για την καταπολέμηση της κατάθλιψης διπλασιάστηκε σε μερικές μόνο μέρες! Ωστόσο, το προηγούμενο πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προτού θεωρηθεί συμπέρασμα.

Ακόμα δεν γνωρίζει κανείς γιατί ο οργανισμός των ανθρώπων με κατάθλιψη αρχίζει ξαφνικά να καταπολεμάει ένα πρόβλημα υγείας που δεν υπάρχει, όταν μάλιστα δεν υπάρχει ούτε ιστορικό αλλεργιών.Πολλοί θεωρούν πως ενδεχομένως να παίζει ρόλο η διατροφή. Οι τροφές με πολλά λιπαρά φαίνονται να αυξάνουν την πιθανότητα να τεθεί σε λειτουργία το ανοσοποιητικό. Το αλκόολ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε κάθε μορφή, από την άλλη, αποτελούν επιπλέον συνήθεις ύποπτους, όπως επίσης και οι επιλογές στον τρόπο ζωής.

Πάντως, οι ειδικοί λένε πως αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την διάθεση σας μην αρχίσετε να παίρνετε αντιφλεγμονώδη! Αντίθετα, δοκιμάστε Ωμέγα 3 και Κουρκουμίνη, που επίσης βοηθούν στις φλεγμονές και αποτελούν φυσικά προϊόντα και όχι φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου