Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Αψηφήστε το κρύο

Αψηφήστε το κρύοΑν είστε αρκετά γενναίοι και αψηφήσετε το κρύο τα οφέλη θα είναι πολλά!

Θα κάψετε περισσότερο λίπος. Υπάρχει ένας αυξανόμενος και συναρπαστικός όγκος ερευνών σχετικά με τη χρωματική κωδικοποίηση του λίπους μας. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε για το λευκό λίπος, την ουσία που αποθηκεύεται σε ανεπιθύμητα σημεία κάτω από το δέρμα μας.
Αυτό που είμαστε λιγότερο ενήμεροι είναι το καφέ λίπος μας, το οποίο είναι γεμάτο με κυτταρικά οργανίδια που παράγουν ενέργεια και είναι γνωστά ως μιτοχόνδρια. Στην πραγματικότητα, το καφέ λίπος καίει το λευκό λίπος και όσοι είναι λεπτοί, έχουν περισσότερο από αυτό, παρά το άλλο.
Επίσης, υπάρχει κι ένα μπεζ λίπος, το οποίο είναι το λευκό λίπος που έχει «σκουρύνει» και βοηθάει κι εκείνο στην καύση του λευκού λίπους. Δύο πράγματα μπορούν να σκουρύνουν το λίπος σας: η αεροβική άσκηση και η έκθεση στο κρύο.
Η επιστημονική έρευνα βρίσκεται ακόμη στην αρχή, αλλά αν η ποδηλασία στο κρύο μπορεί να ενεργοποιήσει την καύση των λιποαποθηκών μας, τότε ας βγούμε όλοι στους δρόμους και στα βουνά!

Θα καταπολεμήσετε τη μελαγχολία. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης. Η άσκηση είναι ένα πολύ γνωστό τονωτικό για τις διαταραχές της διάθεσης. Κάνοντας άσκηση σε εξωτερικό χώρο είναι ακόμα καλύτερα γιατί θα έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα του φωτός της ημέρας και του φρέσκου αέρα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έξω τον χειμώνα έχουν καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη συνολική αίσθηση της ευημερίας από εκείνους που «κλείνονται» μέσα. Για σκεφτείτε λιγάκι, πώς νιώθετε όταν επιστρέφετε από μια χειμωνιάτικη προπόνηση, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι συνθήκες; Και οι άλλοι πώς σας κοιτούν;

Θα προστατευτείτε από τα κρυολογήματα. Η ποδηλασία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μιας και ενεργοποιεί την κυκλοφορία των αντίστοιχων κυττάρων ώστε να μπορούν να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τους ιούς και τα βακτήρια που εισβάλουν στον οργανισμό σας.
Σχετική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν περίπου 45 τοις εκατό λιγότερα κρυολογήματα από τους συνομηλίκους τους που «σερφάρουν» από τον καναπέ του σπιτιού τους. Βγαίνοντας έξω με το ποδήλατο σας απαλλάσσει επίσης από τους γεμάτους μικρόβια εσωτερικούς χώρους, όπου ο καθένας μας «αρπάζει» τις διάφορες ασθένειες του χειμώνα.

Θα ανακαλύψετε νέους τρόπους άσκησης. Ο χειμώνας θα σας αναγκάσει να γίνετε δημιουργικοί. Αν δηλαδή υπάρχει πάγος ή χιόνι στην άσφαλτο, δε θα βγείτε με την κούρσα αλλά με το mtb και θα ανακαλύψετε τα μονοπάτια στο κοντινό σας βουναλάκι ή τα γήπεδα, τα πάρκα και τα δρομάκια της πόλης σας.
Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε με το προπονητήριο για ζέσταμα, μετά να βγείτε για 1-2 ώρες προπόνηση –ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- και να επιστρέψετε στο προπονητήριο για αποθεραπεία.
Μην αφήσετε λοιπόν το κρύο να σας κρατήσει μέσα στο σπίτι – εκτός βέβαια αν τίθεται θέμα επικινδυνότητας, όπως ισχυροί άνεμοι ή καταιγίδες και βαριά χιονόπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου