Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

«Birdy»: Ο προσομοιωτής που σε κάνει να πετάς σαν τα πουλιά!

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης παρουσίασε πρόσφατα έναν προσομοιωτή πτήσης με το όνομα Birdy.
Ουσιαστικά εισάγει τον χρήστη σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπου έχεις την αίσθηση ότι πετάς. Αυτό που βλέπουν μπροστά τους οι χρήστες είναι αυτό που θα έβλεπε ένα πουλί, χάρις στη συσκευή που περιλαμβάνει γυαλιά,ειδικό σύστημα ακουστικών, σούπερ αίσθηση του ήχου, της όσφρησης και του αέρα.

«Μερικές φορές είναι τρομακτικό. Για παράδειγμα ότι κάνεις βουτιά με το κεφάλι. Βουτάς προς το έδαφος πραγματικά πολύ γρήγορα. Είναι εντυπωσιακό» δήλωσε ο Φάμπιαν Τρόξλερ, φοιτητής ντιζάιν που δοκίμασε τον προσομοιωτή.
Ανάλογα με την ταχύτητα του πουλιού, ο προσομοιωτής ρυθμίζει το ρεύμα του αέρα. Η αίσθηση της όσφρησης στηρίζεται στο τοπίο που αλλάζει και φέρνει μυρωδιές από το δάσος, το έδαφος και τα δέντρα. Τα γυαλιά επιτρέπουν να έχουμε οπτικό πεδίο 360 μοιρών και σε τρεις διαστάσεις. Το πρότζεκτ χρειάστηκε έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.
«Ήταν εξαντλητικό. Είχαμε μεγάλη πίεση. Δουλεύαμε μόνο τρία – τέσσερα άτομα σ’ αυτό το πρότζεκτ. Τα κάναμε όλα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα ηλεκτρονικά συστήματα, το λογισμικό, το hardware. Είχαμε πολλή δουλειά» εξήγησε ο Μαξ Ράινερ, επικεφαλής του πρότζεκτ.
Στόχος των εφευρετών του προσομοιωτή δεν είναι απλώς να προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση εικονικής πραγματικότητας, αλλά να ευαισθητοποιήσουν παράλληλα τον κόσμο, όσον αφορά την προστασία των πουλιών.
«Κάναμε μια συνάντηση όπου ανταλλάξαμε αρχικά ιδέες. Αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενημερώσουμε τους επισκέπτες για την προστασία των πουλιών και τη μαγεία του να πετάς, από το να φτιάξουμε έναν προσομοιωτή που θα σου επιτρέπει να πετάς όπως ένα πουλί» τόνισε ο Μαξ Ράινερ.
Ίσως η τεχνολογία στον 21ο αιώνα επιτρέψει κάποια στιγμή στον άνθρωπο να εκπληρώσει στην αληθινή ζωή, ένα από τα πιο παλιά του όνειρα: να πετάξει χωρίς κίνδυνο, όπως κάνουν τα πουλιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου