Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Θαλασσινό νερό για καύσιμο;

Με το σκεπτικό πως τα 2/3 της Γης καλύπτονται από θαλασσινό νερό, η χρήση του ως καύσιμο φαντάζει σωτήρια!

Αυτό μπορεί να είχαν στο μυαλό τους και οι υπεύθυνοι του Εργαστήριου Επιστημονικών Ερευνών του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανακοίνωσαν την ικανότητα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε καύσιμο.
Το εργαστήριο γνωστοποίησε πως επιστημονική ομάδα κατάφερε να εξαγάγει το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό, παράγοντας με τον τρόπο αυτό υδρογόνο σε αέρια μορφή.
Με την προϋπόθεση πως το πείραμα αυτό θα είναι επιτυχημένο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σε υδρογονάνθρακες, ικανούς να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα αεροσκαφών. Σημαντικό κίνητρο για την έρευνα είναι πως με τον τρόπο αυτό, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, θα μπορεί να αναλάβει μακρινές αποστολές χωρίς να υπολογίζει το κόστος των καυσίμων.
Εκτιμάται πως το κόστος του καυσίμου –λόγω της διαδικασίας παραγωγής του- θα ανέρχεται περίπου στα 0.75 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με υπεύθυνους επιστήμονες του εργαστηρίου, πέραν του οφέλους για την αυτονομία του ναυτικού, θα ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα παράδοσης του και θα εξαφανιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μεταφοράς του νέου καυσίμου.
Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για την ανακάλυψη αυτή. Συγκεκριμένα από το ρεπουμπλικάνικο κόμμα, διαφώνησαν καθώς θεώρησαν πως κάτι τέτοιο προσφέρει αποκλειστικά στο στρατό και όχι στους πολίτες. Επίσης θεωρούν πως είναι προτιμότερο να ενισχυθούν οι μεταφορικές ικανότητες και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις διύλισης καυσίμων του ναυτικού, από την ανακάλυψη νέων πηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου