Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Το κάθετο σινεμά της Ολλανδίας που επαναπροσδιορίζει την έννοια του κινηματογράφου

 
Επανάσταση στα μέχρι τώρα δεδομένα του κινηματογράφου έφερε η Ολλανδία, η οποία αποφάσισε να αντιστρέψει τις οθόνες προβάλλοντας τις ταινίες κάθετα.
Σύμφωνα με τον Independent, εκατοντάδες λάτρεις του κινηματογράφου πρόκειται να απολαύσουν το Σαββατοκύριακο ένα πρόγραμμα με 10 ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν σε μια τεράστια οθόνη σε μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ολλανδία.
Οι προβολές είναι μέρος του «Vertical Cinema» -ένα έργο που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στην Arminius Church του Ρότερνταμ ενόψει του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.
Οπως δηλώνει το όνομα του έργου, το Vertical Cinema αψηφά τους οριζόντιους κανόνες του κινηματογράφου, αποτελώντας ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα.
Σύμφωνα με τον Lucas van der Velden, επιμελητή της Sonic Acts, η οποία παράγει το πρόγραμμα, «το έργο προσελκύει την προσοχή, διότι κάνει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τον κινηματογράφο, και αποτελεί έναν επαναπροσδιορισμό για τα μάτια, τα αυτιά και το μυαλό».
Οι 10 ταινίες μικρού μήκους, που περιγράφονται ως ένα μοναδικό μείγμα του αφηρημένου κινηματογράφου έχουν ως στόχο να διερευνήσουν την ιδέα ότι η μορφή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η κρίσιμη πτυχή της συνολικής οπτικοακουστικής εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου