Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΟΒΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ
Εκ πείρας μετά βεβαιότητος, αλλά και εκ θεωρίας επιφυλακτικώς, μετά από προσεκτικές παρατηρήσεις τριών δεκαετιών, αισθάνομαι το δικαίωμα να αποφανθώ ότι δεν γνώρισα κανέναν «θεοφοβούμενο» ή άλλως «θεοσεβούμενο» χαρακτηριζόμενο άνθρωπο, που να μην είναι αθεόφοβος.

Επί πλέον δε και κυρίως τα ίδια ακριβώς μαρτυρεί και η ιστορία.
Μάλιστα επιμένω ότι το αθεόφοβόν τους τυγχάνει αντιστρόφως ανάλογο με την θεοσεβίστικη εικόνα που αποδίδεται στο άτομό τους, είτε από τους ίδιους είτε από άλλους.
Αν λοιπόν έτσι έχει το πράγμα, όπως ισχυρίζομαι, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε αβασάνιστα ότι οι θεοφοβούμενοι άνθρωποι, στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στην ύπαρξη θεού, διότι δεν θα είχαν τέτοια εντυπωσιακή επίδοση στην αθεοφοβία.
Κραυγαλέο παράδειγμα αποτέλεσε για την εμπειρία μου η συμπεριφορά του μέσου, ας το πούμε κι έτσι, χριστιανού, ο οποίος επιδίδεται σε ακατάσχετα γαμοσταυρίδια και χριστοπαναγίες. Ο αθεόφοβος αυτός τύπος, ο εν πλήρη αφθονία υπάρχων, μόλις ακούσει κάτι κατά της θρησκείας και του θεού του – τον οποίον λίγο πριν, αντί να τον σέβεται, τον «γαμούσε» και μάλιστα όσες φορές γουστάριζε, διότι σπανίως ο τύπος αυτός αρκείται να εκτελέσει την θεοσεβούμενη αυτή πράξη του μόνον μια φορά – γίνεται θηρίο.
Από την άλλη μεριά το επί τω πολύ, «θεοσεβούμενο» παπαδαριό, διαχρονικώς επιδίδεται σε αδιανόητες αθεόφοβες πράξεις και συμπεριφορές.  Μάλιστα η αθεοφοβία του εγγίζει, πολλές φορές, τα όρια της φρίκης. Θα ήταν τουλάχιστον μωρία η πίστη στην θεοσέβεια των ανθρώπων αυτών. Πολύ δε περισσότερο ότι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν σε κάποιον θεό.
ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οι μόνοι άνθρωποι που δεν είναι αθεόφοβοι, σ’ αυτόν τον κόσμο, όπως οι προαναφερθέντες, είναι οι άθεοι.  Όταν κανείς δεν πιστεύει σε θεό, ούτε θεοσεβούμενος, μπορεί να είναι αλλά ούτε και αθεόφοβος. Ιδού η μωρία των πιστών, ν’ αποκαλούν αθεόφοβους τους άθεους.
Ρε φίλε, μάλιστα, μπορεί να μη φοβάμαι κάτι που υπάρχει, να αυτόν εδώ τον επικίνδυνο για μένα εχθρό, αλλά πώς γίνεται να μη φοβάμαι κάτι που δεν υπάρχει; Σου είπα ποτέ ότι δεν φοβάμαι τον θεό; Τότε γιατί με αποκαλείς αθεόφοβο;
Μα μου το είπε να εκείνος ο άθεος, απαντά. Μου είπε κατάμουτρα ότι δεν φοβάται τον θεό, ο αθεόφοβος!
Αν σου είπε αυτό, να πας και να του πεις ότι δεν είναι άθεος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η αθεοφοβία είναι αποκλειστική επίδοση του πιστού. Ο άθεος είναι άμοιρος και της θεοφοβίας αλλά και της αθεοφοβίας. Ο άθεος δεν είναι αθεόφοβος.
ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΕΟ
Ωραία, είπε ο πιστός, για πες μου τότε τι φοβάται ο άθεος. Και μη μου πεις ότι δεν φοβάται τίποτα.
Φοβάται, καλέ μου άνθρωπε, κάτι και μάλιστα πάρα πολύ. Φοβάται μη τυχόν και απόμεινε πάνω του κάποιο ίχνος από την βρομερή γι’ αυτόν λέρα, που λέγεται φοβία. Φοβάται λοιπόν τον φόβο. Είναι φοβοφοβούμενος. Γίνεται άνθρωπος χωρίς φόβο!
Για στάσου μισό λεπτό. Δηλαδή τον θάνατο δεν τον φοβάται!
Όχι, δεν τον φοβάται.
Αυτό δεν το πιστεύω. Άντε να πιστέψω ότι δεν φοβάται τον θεό, αφού, όπως είπες, δεν υπάρχει γι’ αυτόν. Αλλά μη μου πεις ότι δεν φοβάται και τον θάνατο για τον ίδιο λόγο, δηλαδή διότι δεν υπάρχει ο θάνατος;
Κόντεψες παρά λίγο να το μαντέψεις, διότι ναι, δεν υπάρχει, όχι όμως ο θάνατος αλλά διότι δεν υπάρχει αυτός όταν έλθει ο θάνατος.
Καλά-καλά, και δε μου λες, πώς δηλαδή θα ήταν ο κόσμος αν όλοι οι άνθρωποι ήταν άθεοι;
Δεν ξέρω. Όμως μπορώ να σου πω ποια πράγματα δεν θα υπήρχαν.
Δηλαδή!
Το παπαδαριό και τα πρόβατά τους οι πιστοί που τους αρμέγουν. Η τεράστια περιουσία τους. Η καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού. Οι δολοφονίες των Ελλήνων. Η ιδιοκτησία του ομορφότερου ποδιού της Χαλκιδικής από το κηφηναριό των καλογήρων. Η απαγόρευση και ο παρεμποδισμός της ελληνικής παιδείας από την εκκλησία. Η ιερά εξέταση. Το κυνηγητό των επιστημών και της ιατρικής κατά τον μεσαίωνα. Τα εκατομμύρια των νεκρών από τους θρησκευτικούς πολέμους. Η καλλιέργεια του μίσους κατά του σώματος και του έρωτα, που αρρωσταίνει τις ψυχές των πιστών. Η ιδιοκτησία της μισής γης της επικράτειας από τους θεομπαίχτες ιερείς. Ο φανατισμός του Ισλάμ. Οι Ταλιμπαν. Η νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου. Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Οι γενοκτονίες των λαών της Αμερικής και των άλλων ηπείρων από τους χριστιανούς της Δύσης. Η αγραμματοσύνη και αμορφωσιά των πιστών…
Και τώρα εσύ να μου πεις πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν και δεν γίνονταν όλα αυτά από τους αθεόφοβους πιστούς των θεών και των θρησκειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου