Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Μόνο ένα πράγμα κάνει ένα όνειρο αδύνατο: ο φόβος της αποτυχίας

Ένα πρωί, ο Νασραντίν τύλιξε ένα αυγό σε ένα μαντήλι, πήγε στο κέντρο της πλατείας της πόλης του και κάλεσε όσους περνούσαν:

– «Σήμερα θα έχουμε έναν σημαντικό αγώνα!», είπε. «Όποιος ανακαλύψει τι είναι τυλιγμένο σε αυτό το μαντήλι θα λάβει το αυγό που περιέχει ως δώρο».

Οι άνθρωποι κοίταξαν ο ένας τον άλλον, απορημένοι. Ο Νασραντίν ξεκίνησε:

– «Αυτό που υπάρχει σε αυτό το μαντήλι έχει ένα κέντρο που είναι κίτρινο σαν κρόκος, που περιβάλλεται από ένα υγρό στο χρώμα του ασπραδιού αυγού, το οποίο με τη σειρά του περιέχεται μέσα σε ένα κέλυφος που σπάει εύκολα. Είναι σύμβολο γονιμότητας και μας θυμίζει πουλιά που πετούν προς τις φωλιές τους. Ποιος μπορεί λοιπόν να μου πει τι κρύβεται;»

Όλοι οι κάτοικοι νόμιζαν ότι ο Νασραντίν είχε ένα αυγό στα χέρια του, αλλά η απάντηση ήταν τόσο προφανής που κανείς δεν ήθελε να ντροπιαστεί μπροστά στους άλλους. Τι θα γινόταν αν δεν ήταν ένα αυγό, αλλά κάτι πολύ σημαντικό, προϊόν της γόνιμης μυστικιστικής φαντασίας των Σούφι; Ένα κίτρινο κέντρο μπορεί να σημαίνει κάτι από τον ήλιο, το υγρό γύρω του μπορεί να είναι κάποιο αλχημικό παρασκεύασμα. Όχι, όχι, αυτός ο τρελός ήθελε κάποιον να κοροϊδέψει .

Ο Νασραντίν ρώτησε άλλες δύο φορές και κανείς δεν διακινδύνευσε να πει κάτι που θα ήταν λάθος. Μετά, άνοιξε το μαντήλι και έδειξε σε όλους το αυγό.

– “Όλοι ξέρετε την απάντηση”, είπε, “και κανείς δεν τόλμησε να τη μεταφράσει σε λέξεις. Αυτή είναι η ζωή όσων δεν έχουν το θάρρος να ρισκάρουν: οι λύσεις μας δίνονται απλόχερα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πάντα αναζητούν πιο περίπλοκες εξηγήσεις και καταλήγουν να μην κάνουν τίποτα. Μόνο ένα πράγμα κάνει ένα όνειρο αδύνατο: ο φόβος της αποτυχίας.”

1 σχόλιο :