Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Γιατί θυμώνουμε; Επειδή κάποιος μας κλωτσάει. Αλλά ποιος είναι αυτός που μας κλωτσάει;

Δεν υπάρχει τίποτε κακό σε οτιδήποτε νιώθουμε. Δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα. Δεν υπάρχει τίποτε στραβό στο να νιώθουμε θυμό, ζήλια ή φθόνο. Ακόμα και όταν νιώθουμε μίσος, αυτό πηγάζει από την ατομικότητά μας. Ακόμα και η λύπη ή η κατάθλιψη που μας κάνει και υποφέρουμε, αν τα νιώθουμε, θα υπάρχει κάποιος λόγος.

Ανακάλυψα κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον ανθρώπινο νου, κάτι λογικό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οτιδήποτε βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε προκαλεί μια συναισθηματική αντίδραση. Αν αντιλαμβανόμαστε ομορφιά, η συναισθηματική μας αντίδραση είναι θαυμάσια· νιώθουμε υπέροχα. Όταν πληγωνόμαστε, η συναισθηματική μας αντίδραση δεν είναι και τόσο ενθουσιώδης. Ωστόσο, δεν αντιλαμβανόμαστε μόνο τον εξωτερικό κόσμο βιώνουμε και τον εικονικό κόσμο που δημιουργούμε στο κεφάλι μας. Αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τα συναισθήματα αλλά και τη γνώση – τις ίδιες μας τις σκέψεις, τις επικρίσεις και τις πεποιθήσεις. Αντιλαμβανόμαστε τη φωνή στο κεφάλι μας και έχουμε ακόμα και γι’ αυτήν μια συναισθηματική αντίδραση.

Τώρα, η ερώτηση είναι η εξής: Τι μας λέει η φωνή στο κεφάλι μας; Πόσες φορές μας έχει πει: «Θεέ μου, είμαι τόσο ανόητος. Πώς μπόρεσα να το κάνω αυτό; Δεν θα μάθω ποτέ μου!» Η φωνή της γνώσης μάς επικρίνει, αντιλαμβανόμαστε την επίκριση και έχουμε μια συγκεκριμένη συναισθηματική αντίδραση. Νιώθουμε ντροπή νιώθουμε ενοχή. Το συναίσθημα είναι αληθινό, αλλά αυτό που το προκάλεσε, η επίκριση δηλαδή ότι είμαστε ανόητοι, δεν είναι αληθινό· είναι ένα παραμύθι. Πάλι όμως, αυτό είναι δράση-αντίδραση. Ποια είναι η δράση; Η δράση είναι η αντίληψη της δικής μας οπτικής, που σημαίνει η αντίληψη της ίδιας μας της επίκρισης. Ποια είναι η αντίδραση; Αντίδραση είναι τα συναισθήματά μας και στα ψέμα τα αντιδρούμε με συναισθηματικό δηλητήριο.

Ας προσπαθήσουμε να το κατανοήσουμε αυτό λίγο καλύτερα. Φανταστείτε ότι έχετε έναν σκύλο. Τι θα γίνει αν τον κακοποιήσετε; Τι θα γίνει αν κάθε φορά που τον βλέπετε τον κλωτσάτε; Σύντομα θα αρχίσει να φοβάται. Μπορείτε να δείτε τα συναισθήματα να αναδύονται μέσα του. Μπορεί να θυμώσει· ίσως προσπαθήσει να σας δαγκώσει ή να φύγει μακριά. Πάει κάτι στραβά με τα συναισθήματά του; Ο θυμός του τον κάνει κακό σκύλο; Όχι, απλώς η αντίδρασή του είναι το αποτέλεσμα της κακοποίησης. Το συναίσθημα τον βοηθά να υπερασπιστεί τον εαυτό του και πηγάζει από την ατομικότητα του σκύλου.

Τώρα φανταστείτε έναν σκύλο που ζει στο πιο υπέροχο περιβάλλον, με ανθρώπους που πάντοτε τον αγαπούσαν και τον σέβονταν. Αυτός ο σκύλος είναι το πιο γλυκό ζώο στον πλανήτη, ο πιο υπέροχος σκύλος. Ακολουθεί τη φύση του κι αυτό επειδή δεν έχει κακοποιηθεί αγαπά όσους τον αγαπούν. Το υλικό μας σώμα είναι σαν αυτόν τον σκύλο. Δρα συναισθηματικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γιατί αντιδρούμε με θυμό; Επειδή κάποιος μας κλωτσάει, σωστά; Αλλά ποιος μας κλωτσάει; Η φωνή στο κεφάλι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου