Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ας το είχες σκεφτεί πριν

Κανένας δε σου έβαλε ποτέ το πιστόλι στον κρόταφο για vα πάρεις τις αποφάσεις που έχεις πάρει. Αυτή είναι η μόνη ελευθερία που είχες πάντα και είναι, παραδόξως, αυτή που λιγότερο έχεις χρησιμοποιήσει. Με το να εφαρμόζεις τόσο πολύ την αυτοθυματοποίηση έχεις εξασκήσει πολύ λίγο την υπευθυνότητα. Κυρίως επειδή μόνο και να τη σκεφτείς πεθαίνεις από τον φόβο σου. Ξέρεις τέλεια πως το να είσαι υπεύθυνος συνεπάγεται να αναλαμβάνεις τον εαυτό σου, αποδεχόμενος ότι είσαι συν-δημιουργός και συν-υπεύθυνος για τις σωματικές, ψυχικές και οικονομικές συνθήκες σου. Για τρεις μήνες, παρατήρησε την τάση σου να αυτοθυματοποιείσαι από τα αποτελέσματα που πετυχαίνεις στη ζωή σου.

Σίγουρα θα σου έχει γίνει συνήθεια. Αν μπορείς να επιτρέπεις στον εαυτό σου μια γκρίνια πότε πότε, μάθε να αναλαμβάνεις την ευθύνη των αιτιών που γεννάνε τον τύπο των καταστάσεων που σου προκαλούν δυσφορία: τις αποφάσεις σου.

Έχει μποτιλιάρισμα και φτάνεις αργά στη δουλειά; Ας μην είχες πάρει το αυτοκίνητο ή ας είχες φύγει νωρίτερα. Ο γιος σου είναι στην εφηβεία και κάνει ό,τι του αρέσει; Ας το είχες σκεφτεί πριν δεσμευτείς με το τρομερό πνευματικό ταξίδι που συνεπάγεται το να είσαι πατέρας. Σε απέλυσαν και δεν ξέρεις πώς να πληρώσεις το δάνειο; Ας μην είχες αφήσει την οικονομική σου ευρωστία στα χέρια μιας εταιρείας και μιας τράπεζας, τις οποίες δεν ενδιαφέρεις ούτε όσο ένα σκατό… Όσο κι αν του κακοφανεί του μωρού που εξακολουθείς να είσαι, είναι ώρα να ενηλικιωθείς.

Η υπευθυνότητα στην αρχή δεν αρέσει καθόλου. Είναι πολύ επώδυνο να παραδεχτείς και να αποδεχτείς τον αριθμό των λαθών που έχεις διαπράξει στη ζωή σου. Ωστόσο, μόνο αν αναλάβεις την ευθύνη τους θα μπορέσεις να μάθεις από αυτά και να εξελιχτείς ως άνθρωπος. Ωριμάζοντας ψυχολογικά, θα νιώσεις ικανός να πάρεις τα ηνία της ζωής σου στα χέρια σου. Και μόνο τότε θα εγκαταλείψεις για πάντα κάθε στάση θύματος. Και θα είναι τότε που θα ενηλικιωθείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου