Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

H ζωή είναι τέλεια μέσα στην ατέλεια της

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Τίποτα δεν είναι τέλειο.

Ένα από τα αγαπημένα μου ρητά. Η ζωή μας όλη. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Αυτό το αρχαίο ιαπωνικό ρητό είναι όλα όσα είμαστε και θα είμαστε, όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσοι ήλιοι και αν ανατείλουν, όσα νερά και αν κυλήσουν.

Αυτή η στάση ζωής είναι μονόδρομος γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οφείλουμε να βλέπουμε την ομορφιά στην ατέλεια, την απλότητα στη φύση και τη φυσική ροή των πραγμάτων. Πρέπει να αποδεχτούμε τον φυσικό κύκλο της ζωής. Να αγκαλιάζουμε την φθορά, τις ρωγμές, τις ρυτίδες, τα σημάδια που αφήνει ο καιρός στο σώμα μας και τη ψυχή μας.

Εάν πορευτούμε έχοντας κατά νου ότι η ζωή μας όλη είναι μια ατέλεια, τότε ο δρόμος που θα τραβήξουμε θα είναι ήρεμος. Θα έχει αποδοχή. Θα αποδεχόμαστε τις υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, τα λάθη, την απογοήτευση. Σιγά σιγά, θα μάθουμε να αποδεχόμαστε τα γκρίζα μαλλιά, τις ρυτίδες. Είναι όλα μέρος του κύκλου που λέγεται ζωή.

Γιατί αυτό είναι η ζωή μας, ένας κύκλος που συνεχώς γεννιέται, μεγαλώνει, πεθαίνει. Αδιάκοπα. Είμαστε κινούμενες ατέλειες που ψάχνουν συνεχώς τη τελειότητα. Άπιαστη όμως θα μείνει, γιατί δεν μπορείς να φτάσεις κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τέλειο και εμείς οι άνθρωποι είμαστε το πιο ζωντανό παράδειγμα.

Θέλουμε τη τέλεια σχέση, το τέλειο σπίτι, το τέλειο αυτοκίνητο, τη τέλεια δουλειά. Τα θέλουμε τέλεια και για πάντα. Όταν επιτέλους συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά είναι εφήμερα, θα σταματήσουμε να τα θεοποιούμε. Όλα φθείρονται και όλα αλλάζουν.

Δεν γίνεται να θέλουμε μονιμότητα σε μια εφήμερη ζωή. Απογοητευόμαστε συνεχώς από τον εαυτό μας και τους άλλους. Βάζουμε ανθρώπους στα ψηλότερα σκαλοπάτια και αυτοί με τη σειρά τους χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν. Πέφτουν αυτοί από το σκαλί που τους έχουμε τοποθετήσει και εμείς από τα σύννεφα. Λες και δεν το περιμέναμε.

Όλα και όλοι περνάνε. Ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι στεναχώριες, ο πόνος, η χαρά, η λύπη. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο ήρεμοι θα είμαστε. Γιατί η ζωή είναι τέλεια μέσα στην ατέλεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου