Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Χαρακτηριστικά ενός κριτικού στοχαστή

Μία από τις πιο αξιόλογες δεξιότητες στη ζωή είναι η ικανότητα να σκέφτεστε κριτικά. Εκτιμάται από πολλούς εργοδότες, καθώς επιτρέπει σε κάποιον να επιλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες και να κάνει διάκριση μεταξύ του τι είναι χρήσιμο και του λιγότερο χρήσιμου. Συνολικά, είναι η ικανότητά μας να αναλύουμε πληροφορίες και να πάρουμε μια λογική απόφαση. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σε ποια χαρακτηριστικά ενός κριτικού στοχαστή πρέπει να επικεντρωθούμε;

Είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε γιατί ένας κριτικός στοχαστής έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών και νοοτροπιών. Σε τελική ανάλυση, ένας κριτικός στοχαστής δεν έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών. Τις αναλύουν και τις χρησιμοποιούν για να πάρουν αποφάσεις και να διορθώσουν προβλήματα.

Ιδού μερικές ιδιότητες ενός στοχαστή με κριτική σκέψη

1.Να έχουν περιέργεια για το περιβάλλον τους και τον κόσμο, να είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες.

Όσοι είναι περίεργοι ξεκινούν πρώτα με μία ερώτηση και αρχίζουν να αναζητούν την απάντηση.

Όση νοημοσύνη και να 'χει κανείς δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη στενότητα της σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να απορρίψουν πληροφορίες που προέρχονται από μια κατεύθυνση που δεν τους αρέσει. Ωστόσο, ένας κριτικός στοχαστής δεν θα απορρίψει ποτέ πληροφορίες που βασίζονται μόνο στην προέλευσή τους. Θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιολογήσουν την εγκυρότητά της βάσει των δικών της πλεονεκτημάτων.

Αλλά το σημαντικό είναι ότι το κάνουν αυτό για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και όχι σε μία εξειδικευμένη περιοχή. Επομένως, είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι έχουν μια υγιή περιέργεια για τον κόσμο όπως επίσης και για τους ανθρώπους. Έχουν μια εκτίμηση και ακόμη και γοητεία για πολιτισμούς, για διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους, αλλά και για αυτές που ευθυγραμμίζονται με τη δική τους.

2. Είναι συμπονετικοί.

Η κριτική σκέψη δεν έχει να κάνει με πολλή νοημοσύνη. Ενώ είναι σημαντικό να έχουμε αυτές τις δεξιότητες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είμαστε ακόμα άνθρωποι και έχουμε συναισθηματικές και ενστικτώδεις πτυχές.

Δεν βοηθάτε και πολύ εάν εστιάζετε μόνο στις πληροφορίες και την ανάλυση.

Θυμηθείτε, ο καθένας έχει μια ιστορία που τους έκανε να γίνουν αυτοί που είναι. Όλοι έχουμε περάσει από προκλήσεις και δοκιμασίες που έχουν διαμορφώσει τη ζωή μας σε αυτό που είμαστε σήμερα. Οι στοχαστές με κριτική σκέψη το γνωρίζουν και γιορτάζουν τη μοναδικότητα όλων.

3. Έχουν υψηλή ευαισθητοποίηση

Αυτό το χαρακτηριστικό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε να χρησιμοποιούμε κριτική σκέψη.

Όσο περισσότερο γνωρίζετε τα πάντα, τόσο περισσότερο αρχίζετε να βλέπετε τις ευκαιρίες να εφαρμόσετε αυτές τις δεξιότητες. Για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να είστε συντονισμένοι στον κόσμο και να είστε παρόντες.

Οι κριτικοί στοχαστές έχουν επίσης έναν υγιή σκεπτικισμό. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί τη βάση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

4. Είναι αποφασιστικοί και έχουν αυτοπεποίθηση

Συχνά, τα προβλήματα που απαιτούν κριτική σκέψη απαιτούν επίσης να αναλάβουμε γρήγορη και αποφασιστική δράση. Να σταθμίσουμε τις επιλογές μας και να φανταστούμε τα πιθανά αποτελέσματα από τις αποφάσεις μας και το πόσο γρήγορα μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Για να το κάνετε αυτό, αφήστε τους δικούς σας φόβους κατά τη λήψη των αποφάσεων. Μερικές φορές, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν πρόκειται να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Η αποδοχή ή όχι μιας απόφασης που να είναι η καλύτερη είναι σημαντική.

Ένας κριτικός στοχαστής πρέπει να είναι δηλαδή πρόθυμος να υποστηρίξει αντιδημοφιλείς απόψεις αν είναι αληθινές και λογικές

5. Να έχουν απόλυτη τιμιότητα

Η ειλικρίνεια είναι σημαντικός παράγων για την κριτική σκέψη.

Η ηθική ακεραιότητα, ηθική σκέψη και οι ενέργειες που κάνουμε είναι όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κριτικών στοχαστών. Και όλα αυτά προέρχονται από την ειλικρίνεια τους.

Η τιμιότητα επεκτείνεται επίσης στο πώς κοιτάζουμε τον εαυτό μας και αγκαλιάζουμε ποιοι είμαστε. Απαιτεί τη διαχείριση των συναισθημάτων μας και τον έλεγχο των παρορμήσεων, καθώς και την αναγνώριση πότε εξαπατούμε τον εαυτό μας. Αυτά τα πράγματα είναι που μας κάνουν ανθρώπους, οπότε δεν είναι κάτι που μπορούμε να αφαιρέσουμε.

Ως εκ τούτου, οι κριτικοί στοχαστές αποδέχονται όχι μόνο άλλους γύρω τους, αλλά και τους ίδιους.

6. Δείχνουν καλή πρόθεση

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συμβαδίζει με την ευελιξία.

Εάν δεν έχουμε καλή πρόθεση ή ευελιξία, η στάση μας απέναντι στη μάθηση θα είναι ανύπαρκτη. Θα αντισταθούμε επίσης στις αλλαγές και θα πιστέψουμε ό,τι οι άλλοι μας λένε.

Από την άλλη πλευρά, όταν έχουμε αυτές τις δεξιότητες, μαθαίνουμε να αναθεωρούμε τις απόψεις μας, να κάνουμε αλλαγές και να έχουμε μια προθυμία να μάθουμε και να αναπτυχθούμε περαιτέρω σε άλλους τομείς.

7. Να είναι δημιουργικοί και συστηματικοί

Αν και δεν το πιστεύετε οι κριτικοί στοχαστές είναι δημιουργικοί και συστηματικοί άνθρωποι. Η δημιουργικότητα είναι ουσιαστική για έναν κριτικό στοχαστή, καθώς τόσες πολλές θέσεις απαιτούν νέες και δημιουργικές λύσεις.

Σκεφτείτε το μάρκετινγκ, την οικοδόμηση επαγγελματικών σχέσεων, αυτά τα πράγματα απαιτούν δημιουργικότητα. Εξετάστε την ιδέα της καινοτομίας που δεν είναι τίποτα άλλο παρά να λάβετε τους κανόνες μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας και να τους αναδιατάξετε σε κάτι νέο.

8. Να έχουν αναλυτική σκέψη

Φυσικά, η ικανότητα ανάλυσης πληροφοριών είναι μια άλλη σημαντική πτυχή των κριτικών στοχαστών. Οι κριτικοί στοχαστές εξετάζουν διάφορες μορφές πληροφοριών και τις αναλύουν. είτε πρόκειται για αναφορές, δηλώσεις, επιχειρηματικά μοντέλα ή σχέσεις.

Ένα αναλυτικό μυαλό είναι ικανό να εντοπίσει τόσο τα προβλήματα όσο και να τα λύσει. Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στις λεπτομέρειες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων. Ένας κριτικός στοχαστής θα παραμείνει επικεντρωμένος στα πιο σημαντικά στοιχεία αντί να χαθεί στις λεπτομέρειες.

Η καλή χρήση των αναλυτικών δεξιοτήτων είναι σε θέση να διαχωρίσει τις πληροφορίες σε τμήματα και να τις αξιολογήσει ξεχωριστά και όλες μαζί, συλλογικά.

9. Σχέδιο συμπερασμάτων

Δεν εξηγούνται όλες οι πληροφορίες καθαρά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συνάγονται. Είναι σημαντικό να μπορείτε να αξιολογείτε πληροφορίες και να βγάζετε συμπεράσματα στα δεδομένα και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του συμπεράσματος και της υποθέσεως. Για παράδειγμα, αν σας είπα ότι ζυγίζω 230 κιλά, τι θα σκεφτόσασταν;

Μια υπόθεση θα ήταν ότι είμαι υπέρβαρος ή τρώγω και ζω ανθυγιεινά. Το συμπέρασμα όμως θα εξέταζε κι άλλα σημεία δεδομένων όπως το ύψος και τη σύνθεση του σώματος για να προσδιορίσει ποιο είναι ένα υγιές βάρος για μένα.

10. Επικοινωνία με σαφήνεια

Οι κριτικοί στοχαστές επικοινωνούν καθαρά. Είναι σε θέση να εξηγήσουν και να επικοινωνήσουν με συνοπτικό τρόπο. Με αποτέλεσμα, είναι επίσης προσεκτικοί και ενεργοί ακροατές .

Η κριτική σκέψη είναι το εργαλείο για τη δημιουργία σκέψεων και την έκφρασή τους. Αυτό σημαίνει εξήγηση με σαφήνεια της γραμμής της συλλογιστικής και της διαδικασίας σκέψης.

11. Προσδιορισμός της συνάφειας των πληροφοριών

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό ενός κριτικού στοχαστή είναι ο καθορισμός του τι είναι και τι δεν είναι χρήσιμο. Αυτό καταλήγει στον καθορισμό της συνάφειας ή διασύνδεσης των πληροφοριών.

Για να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα, συγκεντρώστε ποιες πληροφορίες είναι οι πιο σημαντικές και σχετικές με την περίπτωσή σας. Υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται σημαντικές αλλά δεν είναι σημαντικές σε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και σχετικές, αλλά μπορεί να μην είναι σημαντικές για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων.

Συνολικά, θα πρέπει να μπορείτε να εξετάσετε τις πληροφορίες από την πηγή και να προσδιορίσετε εάν είναι λογικά συναφές με αυτό που αντιμετωπίζετε.

Τελικές σκέψεις

Τα χαρακτηριστικά ενός κριτικού στοχαστή είναι τεράστια και δεν υπάρχει ιδιαίτερο σύνολο δεξιοτήτων που κάνουν τους κριτικούς στοχαστές. Οι Albert Einstein, Sigmund Freud, Henry Ford και πολλοί άλλοι ήταν κριτικοί στοχαστές. Αλλά προσέγγιζαν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που συναντούσαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σαν αυτούς. Αντίθετα, εστιάστε σε μερικά από τα χαρακτηριστικά που τους καθόρισαν ως σπουδαίους στοχαστές. Τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω θα σας βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου