Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Αν τα σχολεία δίδασκαν ψυχική υγεία

Έχετε διαλογιστεί πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία μας, αν στο σχολείο υπήρχε μάθημα ψυχικής υγείας;

Τα παιδιά θα ενημερώνονταν για τον σχολικό εκφοβισμό από ειδικούς ψυχολόγους οι οποίοι με ειδικά παραδείγματα θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν την σοβαρότητά του και τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχοσύνθεση του θύματος καθώς και στην μελλοντική συμπεριφορά του θύτη. Μια συμπεριφορά που ίσως εξελιχθεί όσο εκείνος μεγαλώνει σε μια σειρά παρατατικών συμπεριφορών με καταστροφικές συνέπειες στην ζωή του.

Παράλληλα τα παιδιά ,θα μάθαιναν πόσο σημαντική είναι η έννοια της αυτοεκτίμησης αφού όχι μόνο μας ωθεί να κάνουμε το αδύνατο δυνατό αλλά συνειδητοποιούμε την αξία μας και δεν συμβιβαζόμαστε λιγότερο από αυτό που αξίζουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πόσες γυναίκες δέχονται λεκτική ή σωματική κακοποίηση πιστεύοντας ότι το αξίζουν ; Πόσοι άνθρωποι μένουν σε εργασίες που τους εκμεταλλεύονται και τους συμπεριφέρονται άσχημα νιώθοντας ευγνώμων που τους προσέλαβαν;

Επιπρόσθετα, τα παιδιά θα μάθαιναν αναλυτικά τις ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πολλές άλλες. Κάποιες από αυτές είναι σε ήπια μορφή και ελεγχόμενες από το άτομο που νοσεί , κάποιες άλλες προκαλούν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του ατόμου κάνοντας την δυσβάστακτη. Σε κάθε περίπτωση είτε ένα παιδί νοσήσει μελλοντικά το ίδιο ή άτομο του περιβάλλοντός του ,θα είναι σε θέση να προσφέρει συμπαράσταση ενώ ο ασθενής θα αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας απαλλαγμένος από ταμπού και στερεότυπα που καθιστούν τους ανθρώπους που νοσούν ως τρελούς.

Έχετε ακόμη σκεφτεί πως το μάθημα της ψυχικής υγείας θα προετοίμαζε παιδιά τα οποία ως ενημερωμένοι ενήλικες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μπορέσουν να ξεχωρίζουν την προβληματική από την λογική συμπεριφορά; Πόσοι προβλήματα και δολοφονίες άραγε θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι γνωρίζαμε;

Ας ελπίζουμε μελλοντικά το κράτος να προνοήσει και να θέσει το μάθημα ψυχικής υγείας απαραίτητο τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο. Μέχρι τότε, ας φροντίσουμε να ενημερωθούμε όλοι οι γονείς και να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με τις απαραίτητες γνώσεις για να έχουν ένα υγιές μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου