Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Από τότε οι άνθρωποι νιώθουν μισοί και γυρεύουν να ενωθούν ξανά με το χαμένο μισό τους

Πρώτα το ανθρώπινο γένος δεν είχε μόνο δύο φύλα, όπως τώρα, δηλαδή αρσενικό και θηλυκό, αλλά είχε και τρίτο, αρσενικό και θηλυκό μαζί. Το καθένα από αυτά τα τρία ανθρώπινα φύλα είχε σώμα σε σχήμα στρογγυλό, τέσσερα πόδια, τέσσερα χέρια, δύο πρόσωπα σε αντίθετα σημεία της κεφαλής και από δύο γεννητικά όργανα, το καθένα του φύλλου του και το τρίτο από ένα του κάθε φύλου· είχε δηλ. όλα τα μέλη διπλά. 

Έλεγαν πως από αυτά τα φύλα το αρσενικό ήταν γέννημα του ήλιου, το θηλυκό γέννημα της γης και το τρίτο γέννημα της σελήνης, επειδή αυτή, όπως εξηγούσαν, είχε μέρος και από τον ήλιο και από τη γη. Αυτοί λοιπόν οι πρώτοι άνθρωποι είχαν πολύ μεγάλη δύναμη, είχαν όμως και άλλη τόση αλαζονεία και ακράτεια στις ηδονές· στο τέλος μάλιστα επιχείρησαν, όπως και οι Γίγαντες πριν από αυτούς, να ανεβούν στον ουρανό και να φτάσουν τους θεούς. 

Τότε οι θεοί του Ολύμπου άρχισαν να βασανίζουν το μυαλό τους, τι να κάνουν με αυτούς τους ανθρώπους. Να τους κεραυνώσουν και να τους αφανίσουν σαν τους Γίγαντες, δεν ήθελαν, γιατί δεν θα απόμεναν άνθρωποι να προσφέρουν θυσίες και να τιμούν τους θεούς· ούτε πάλι ήθελαν να τους αφήσουν έτσι να συνεχίσουν τον άνομο βίο τους. Ύστερα από σκέψη ο Δίας βρήκε τη λύση: οι άνθρωποι αυτοί, για να είναι ακίνδυνοι και να περιορίσουν την ακολασία τους, έπρεπε να χάσουν δύναμη! 

Έτσι οι θεοί πήραν και έκοψαν κάθε σώμα στα δυο, όπως οι άνθρωποι κόβουν με την τρίχα το αβγό στα δύο ή όπως χωρίζουν τα παστά ψάρια σε δύο φύλλα. Έτσι από κάθε σώμα έγιναν δύο άνθρωποι, που δεν είχαν πια καθένας τους την πρώτη δύναμη, αλλά τη μισή. Γι’ αυτό από τότε οι άνθρωποι, καθώς νιώθουν μισοί, γυρεύουν, με τον έρωτα, να ενωθούν ξανά με το άλλο, το χαμένο μισό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου