Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Θέλουμε στ’ αλήθεια ό,τι νομίζουμε πως επιθυμούμε;

Σλοβένος, ο φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ είναι ένας κοινωνικός κριτικός και κοινωνιολόγος που δε μασάει τα λόγια του όταν μιλάει για τις αιτίες των δεινών στον σύγχρονο κόσμο.

Σχετικά με την ευτυχία, έχει δώσει μια διάλεξη την οποία αξίζει τον κόπο να σκεφτεί κανείς: «Η κλασική ιστορία, το παραδοσιακό σκηνικό: “Έχω σύζυγο αλλά οι σχέσεις μαζί της είναι ψυχρές, και γι’ αυτό έχω μια ερωμένη”. Ξέρεις τι θα σου έλεγε οποιοσδήποτε ψυχαναλυτής, πράγμα που συμβαίνει πολύ συχνά; Ότι έτσι, αν για οποιονδήποτε λόγο εξαφανιστεί η σύζυγός σου, θα χάσεις και την ερωμένη σου. Γιατί όταν πραγματικά έχεις αυτό που νόμιζες πως ήθελες, αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη κι εκείνο που πραγματικά θέλεις δεν είναι να ζήσεις με την ερωμένη σου, αλλά να την έχεις σαν ένα μακρινό αντικείμενο πόθου που το ονειρεύεσαι. Σε βεβαιώ πως έτσι λειτουργούν τα πράγματα: Δε θέλουμε στ’ αλήθεια ό,τι νομίζουμε πως επιθυμούμε».

Προκλητικός από επιλογή, ο Ζίζεκ έφτασε να θέσει, το ενδεχόμενο ο θάνατος του Χριστού να είναι ο τρόπος που βρήκε ο πατέρας Θεός για να ξοφλήσει το χρέος του απέναντι μας, από τότε που μας κληροδότησε εν αν κόσμο τόσο «προχειροφτιαγμένο» και γεμάτο οδύνες κι αδικίες.

Ερωτώμενος ποιος είναι στην πραγματικότητα, ο φιλόσοφος αυτός, που ποτέ δε σε αφήνει αδιάφορο, δήλωσε: «Κατά βάθος, είμαι το αντίθετο από εκείνα τα κακά παιδιά του γυμνασίου, που μέσα στο βιβλίο της φιλοσοφίας έκρυβαν ένα πορνοπεριοδικό. Είμαι το αντίστροφο. Μέσα στα πορνοπεριοδικά κρύβω τη φιλοσοφία. Απολαμβάνω τον Χέγκελ και παριστάνω ότι απολαμβάνω το Χόλυγουντ. Οι συνάδελφοί μου απολαμβάνουν το Χόλυγουντ και παριστάνουν ότι απολαμβάνουν τον Χέγκελ».

Αυτό βεβαίως σημαίνει να αντιμετωπίζεις τη ζωή φιλοσοφημένα και, επιπλέον, να περνάς καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου