Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Οι ερωτήσεις που έχετε κάθε δικαίωμα να ρωτήσετε κάποιον όταν κάνετε μία γνωριμία

Πάρα πολλές φορές έχω ακούσει τους ανθρώπους να λένε ότι φοβούνται να κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις στο άτομο που συναντούν μέσω ραντεβού για γνωριμία. «Τι γίνεται αν είναι πολύ νωρίς; Τι γίνεται αν τους τρομάξω; ” είναι συνήθως οι κύριες ανησυχίες τους.

Ως κάποιος που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’80, αυτή η συμβουλή φαινόταν λογική. 

Το βίωσα και εγώ. Όπως και την ώρα που ρώτησα μια γυναίκα που συναντούσα για μήνες και επρόκειτο να τον ρωτήσω αν ήταν φίλος μου. Ή τη στιγμή που κάποια που συνάντησα με ραντεβού αντιδρούσε κάπως νευρικά όταν την ρώτησα και μου είπε ότι είχα πρόβλημα.

Αλλά τώρα που έχω περάσει μια δεκαετία γνωριμιών και σχέσεων, συνειδητοποιώ ότι το πρόβλημα δεν ήμουν εγώ.

Τα ραντεβού για γνωριμία είναι συναρπαστικά. Το να γνωρίσουμε ένα νέο άνθρωπο είναι διασκεδαστικό και ποιός δεν αγαπά να φτερουγίζει η καρδιά του; Αλλά το να φέρνεις ένα νέο άτομο στη ζωή σου δημιουργεί επίσης τρόμο, δισταγμό, ανησυχία για τη σωματική και συναισθηματική σου ασφάλεια.

Τα τελευταία συναισθήματα είναι απολύτως έγκυρα. Η γνωριμία είναι όμορφη, συναισθηματική, ευάλωτη και τρομακτική κατά κάποιο τρόπο. Και εξαιτίας αυτού του μείγματος, οι ερωτήσεις κάποτε επισημασμένες ως «ταμπού» έχουν πλήρη νόημα και είναι μέσα στο δικαίωμά σας να ρωτήσετε.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο άτομο που συναντάτε με ραντεβού, ανεξάρτητα από το πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιδράσει:

Ποιές είναι οι προθέσεις τους για το ραντεβού

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν μπορούμε να την κάνουμε σαν πρώτη ερώτηση. Δεν ρωτάτε το άλλο άτομο αν θέλει να κάνει ένα σύμφωνο γάμου μαζί σας. Καταλαβαίνετε απλώς τι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι τους.

Επειδή όλοι δεν κλείνουν ραντεβού για μια σοβαρή σχέση. Και αν αυτό το τελευταίο είναι κάτι που ψάχνετε, δεν θα θέλατε να το μάθετε νωρίτερα και όχι σε μερικές εβδομάδες; Σίγουρα θα ήταν.

Εάν ξυπνήσετε το βράδυ με αυτήν την ερώτηση μέσα στο μυαλό σας, ρωτήστε τον λοιπόν την επόμενη φορά που θα τον δείτε. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κάνουν οι άλλοι αυτή την κίνηση.

Το καλύτερο είναι ότι, αν αντιδρούν άσχημα ή σας δώσουν μια απάντηση που δεν είναι σύμφωνη με τις προθέσεις σας, εξοικονομήσατε σημαντικό χρόνο. Εάν ανταποκριθούν καλά, οι ανησυχίες σας έχουν τελειώσει. Και τα δύο αποτελέσματα είναι μια νίκη.

Αν είστε αποκλειστικά μιας σχέσης ή μονογαμικοί

Ρωτήστε την αν κοιμάται με κάποιον άλλον. Θα θέλετε να το μάθετε πριν κοιμηθείτε με το νέο άτομο, κάντε λοιπόν αυτήν την ερώτηση. Εάν αυτή η ερώτηση διατρέχει το μυαλό σας συνεχώς την τελευταία εβδομάδα, κάντε της αυτήν την ερώτηση.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προχωράτε στη σχέση και να πονάει η καρδιά σας επειδή ο άλλος δεν ήταν αποκλειστικά μαζί σας. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ενδέχεται να μπορείτε να δέχεστε την μη αποκλειστικότητά σας, αλλά αν ανησυχείτε έστω και στο ελάχιστο, είναι καλύτερο να το ξεκαθαρίσετε νωρίς.

Αυτός ο καθορισμός της σχέσης είναι ακόμη πιο σημαντικός όταν διακυβεύεται η σωματική σας υγεία. Και πάλι, το να ανησυχείτε για το χαρακτηρισμό σας ως «τρελό» ή «υπερβολικά ανυπόμονο» θα πρέπει να είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες σας. Αν έτσι αντιδρά κάποιος, θεωρήστε ότι έχετε αποφύγει μια “σφαίρα”.

Τη σεξουαλική τους υγεία

Η επιλογή να είστε σεξουαλικά ενεργός με κάποιαν είναι μεγάλη απόφαση. Θα είχα αυτήν τη συνομιλία με κάποιον, ακόμη και πριν κάνουμε κάτι τέτοιο. Ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς είστε στη γνωριμία με κάποιον, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε αυτήν τη συζήτηση.

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες δεν είναι αστείο. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την υγεία σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ποτέ μην αφήνετε κάποιον να σας κάνει να νιώσετε ότι αυτό δεν είναι το δικαίωμά σας να γνωρίζετε. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός μαζί τους, είναι επίσης και δική σας δουλειά.

Συνεχίστε λοιπόν και μιλήστε για το αν ο/η σύντροφός σας έχει εξεταστεί ή όχι. Εάν θέλετε να ταξιδέψετε σε μια όμορφη σχέση, η δημιουργία μιας σταθερής κατανόησης της καθαρής σεξουαλικής υγείας είναι κάτι που θα ωφεληθείτε και οι δύο.

Πώς νιώθουν για σένα

Ακόμα και στις πιο μακροχρόνιες σχέσεις, το πώς αισθάνεται κάποιος για τον άλλο μπορεί να είναι ασαφές. Δεν μπορούν όλοι να εκφράσουν καλά τα συναισθήματά τους. Δεν δείχνουν όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο. Και ξέρεις τι; Μερικές φορές είναι ωραίο να θυμάστε τα συναισθήματα κάποιου για εσάς.

Η φίλη μου και εγώ, μέχρι σήμερα, έχουμε check-in σχέσεων. Σίγουρα, δεν ξεκινώ ρωτώντας “με αγαπάς ακόμα;” αλλά μιλάμε για τυχόν ζητήματα που παραμένουν στον αέρα και κάνουμε ένα είδος ελέγχου ευεξίας στα πράγματα.

Το να ρωτάτε πώς πηγαίνει η σχέση σας και προς τα πού βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν είναι απολύτως λογικό. Προσέξτε όμως να μην το ανεβάσετε πάρα πολύ. Η συνεχής αμφισβήτηση της κατάστασης της σχέσης σας μπορεί να είναι ένα σημάδι ανασφάλειας που πρέπει να δουλέψετε ή μια ανήσυχη προσκόλληση.

Πώς τους επηρέαζαν οι προηγούμενες σχέσεις τους

Οι άνθρωποι βιώνουν την παρούσα αγάπη με βάση τις προηγούμενες αγάπη τους. Όταν μπήκα για πρώτη φορά σε σχέση με την φίλη μου, φοβόμουν να πλησιάσω κάποιαν. Είχα κάνει ραντεβού με τόσες βλάκες στο παρελθόν που η καλοσύνη της φίλης μου με έκανε ύποπτο για αυτήν.

Μια μέρα κάθισα για να της μιλήσω λίγο για το παρελθόν μου. Δεν μοιράστηκα αυτό το μέρος μου για να την κάνω ζηλιάρα ή να ξεφορτώσω άλυτα συναισθήματα πάνω της. Αντίθετα, ήθελα να εξηγήσω λίγο για το γιατί ενήργησα με ορισμένους τρόπους και πώς δούλευα μέσα μου για να τα διορθώσω.

Τόσα πολλά πράγματα επηρεάζουν τον τρόπο που αγαπάμε. Από τους γονείς μας έως τις προηγούμενες σχέσεις. Αυτές οι εμπειρίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό ποιό είναι το άτομο που συναντάται σήμερα. Ίσως παλεύουν για να σας ανοίξουν και αυτοί την καρδιά τους μιλώντας για τις προηγούμενες σχέσεις τους, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πώς είχαν προδοθεί βαθιά στο παρελθόν.

Προφανώς, μην βγάζετε κάτι από κάποιον, εάν δεν θέλουν να μιλήσουν για πράγματα. Σεβαστείτε το αυτό. Απλώς ενημερώστε τους ότι αν αλλάξουν γνώμη, είστε εκεί για να μιλήσετε.

Αλλά αν αυτοί είναι ανοιχτοί σε αυτό, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να συνδεθείτε και να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο για αυτούς, αλλά η δημιουργία ενός χώρου για να ανοίξουν τα εσώψυχα τους όταν θα είναι έτοιμοι, θα κάνει θαύματα για τη σχέση σας.

Υπάρχει τόσο πρόβλημα να βρεθεί η αλήθεια στην αντίδραση κάποιου. Συμβουλές που λένε ότι δεν πρέπει να αναφέρετε ένα θέμα με κάποιον που έχετε ραντεβού, γιατί μπορεί να τον φοβίσει είναι ανοησία. Εάν το άτομο πρόκειται να φύγει, αφήστε το να φύγει.

Το μόνο άτομο που θα δώσει προτεραιότητα στη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία είναι ο εαυτός σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στο άτομο που συναντάτε και αν το κάνετε θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που επιθυμεί απεγνωσμένα να κάνει το μυαλό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου