Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Πώς να θρέψετε τους δαίμονες σας

Οι δαίμονες σας ίσως να μην είναι αυτό που φαίνονται

Το να τρέφουμε τους δαίμονες μας, αντί να τους πολεμάμε έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική προσέγγιση της μάχης εναντίον όσων μας επιτίθενται. Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι μια αξιοσημείωτα αποτελεσματική πορεία προς την εσωτερική ολοκλήρωση.

Οι δαίμονες (maras στα Σανσκριτικά) δεν είναι αιμοδιψείς βρικόλακες που μας περιμένουν σε σκοτεινές γωνίες. Οι δαίμονες βρίσκονται μέσα μας. Είναι ενέργειες που βιώνουμε καθημερινά, όπως ο φόβος, η ασθένεια, η κατάθλιψη, το άγχος, τα τραύματα, οι δυσκολίες στις σχέσεις και ο εθισμός.

Οτιδήποτε αποστραγγίζει την ενέργεια μας και μας εμποδίζει από το να είμαστε εντελώς αφυπνισμένοι μπορεί να θεωρηθεί ως δαίμονας. Η προσέγγιση της μορφής αυτών των εσωτερικών δυνάμεων και η τροφοδότηση τους αντί να αγωνιζόμαστε εναντίον τους αρχικά διατυπώθηκε από μια δασκάλα Θιβετιανού Βουδισμού του 11ου αιώνα, την Machig Labdrön (1055–1145). Η πνευματική πρακτική που ανέπτυξε ονομάστηκε Chöd, και δημιούργησε τέτοια εκπληκτικά αποτελέσματα που έγινε πολύ δημοφιλής και εξαπλώθηκε ευρέως σε όλο το Θιβέτ και πέρα από αυτό.

Στον σημερινό κόσμο υποφέρουμε από τα επίπεδα ρεκόρ της εσωτερικής και εξωτερικής ταλαιπωρίας. Βρίσκουμε τον εαυτό μας ολοένα και πιο πολωμένο, εσωτερικά και εξωτερικά. Χρειαζόμαστε ένα νέο παράδειγμα, μια νέα προσέγγισης για τις εσωτερικές συγκρούσεις. Η στρατηγική της Machig για την καλλιέργεια και όχι την καταπολέμηση των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών μας προσφέρει μια επαναστατική πορεία για την επίλυση των συγκρούσεων και οδηγεί στην ψυχολογική ολοκλήρωση καθώς και στην εσωτερική γαλήνη.

Η μέθοδος που έχω αναπτύξει και ονομάζεται Θρέψτε τους Δαίμονες σας βασίζεται στις αρχές της Chöd προσαρμοσμένες για τον δυτικό κόσμο. Εδώ είναι μια σύντομη έκδοση της πρακτικής σε 5 βήματα.

Πρώτο βήμα: Βρείτε τον δαίμονα στο σώμα σας

Αφού δημιουργήσετε ένα εγκάρδιο κίνητρο για να εξασκηθείτε προς όφελος του εαυτού σας και όλων των όντων αποφασίστε με ποιον δαίμονα θέλετε να δουλέψετε. Επιλέξτε κάτι που αισθάνεστε πως αποστραγγίζει την ενέργεια σας αυτή τη στιγμή. Αν πρόκειται για ζήτημα σχέσης, δουλέψτε με το συναίσθημα που νιώθετε στη σχέση ως δαίμονα αντί για το άλλο άτομο.

Σκεπτόμενοι τον δαίμονα τον οποίο έχετε επιλέξει, ίσως θυμηθείτε ένα συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο εμφανίστηκε έντονα. Σαρώστε το σώμα σας και αναρωτηθείτε: Από ποιο μέρος του σώματος μου ο δαίμονας κρατιέται πιο έντονα; Ποια είναι η μορφή του; Τι χρώμα έχει; Ποια είναι η υφή του; Ποια είναι η θερμοκρασία του;

Τώρα εντείνετε αυτή την αίσθηση.

Δεύτερο βήμα: Προσωποποιήστε τον δαίμονα

Επιτρέψτε αυτή την αίσθηση, με αυτό το χρώμα, αυτή την υφή και τη θερμοκρασία της να μετακινηθεί από το σώμα σας και να προσωποποιηθεί μπροστά σας ως ύπαρξη με άκρα, πρόσωπο, μάτια και ούτω καθεξής.

Παρατηρήστε τα παρακάτω σχετικά με τον δαίμονα: το μέγεθος, το χρώμα, την επιφάνεια του σώματος, την πυκνότητα, το φύλο, αν έχει, τον χαρακτήρα του, την συναισθηματική του κατάσταση, το βλέμμα του, κάτι που δεν είδατε πριν.

Τώρα κάντε στον δαίμονα τις ακόλουθες ερωτήσεις: Τι θέλεις; Τι χρειάζεσαι πραγματικά; Πως θα νιώσεις όταν πάρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι;

Τρίτο βήμα: Γίνετε ο δαίμονας

Αλλάξτε θέσεις, κρατώντας τα μάτια σας κλειστά όσο γίνεται περισσότερο. Πάρτε μια στιγμή για να εγκατασταθείτε στο σώμα του δαίμονα. Νιώστε πως είναι να είστε ο δαίμονας. Παρατηρήστε πως ο φυσιολογικός εαυτός σας φαίνεται από την μεριά του δαίμονα. Απαντήστε στις ερωτήσεις αυτές: Αυτό που θέλω είναι… Αυτό που πραγματικά χρειάζομαι είναι… Όταν πάρω αυτό που πραγματικά χρειάζομαι , θα αισθανθώ… (Προσέξτε ιδιαίτερα αυτή την απάντηση).

Τέταρτο βήμα: Θρέψτε τον δαίμονα και γνωρίστε τον σύμμαχο

Πάρτε μια στιγμή για να εγκατασταθείτε πίσω στο σώμα σας. Δείτε τον δαίμονα απέναντι σας. Στη συνέχεια διαλύστε το σώμα σας σε νέκταρ. Το νέκταρ έχει την ιδιότητα της αίσθησης που θα έχει ο δαίμονας όταν πάρει αυτό που πραγματικά χρειάζεται (δηλαδή η απάντηση στην τρίτη ερώτηση). Παρατηρήστε το χρώμα του νέκταρ.

Φανταστείτε ότι αυτό το νέκταρ κινείται προς τον δαίμονα και τον φροντίζει. Παρατηρήστε πως το παίρνει ο δαίμονας. Έχετε άπειρο απόθεμα νέκταρ. Θρέψτε τον δαίμονα μέχρι να ικανοποιηθεί πλήρως και παρατηρήστε πως μεταμορφώνεται στην διαδικασία. Αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο.

Το να τρέφετε τον δαίμονα με αγάπη θα τον μετατρέψετε σε σύμμαχό σας.

Παρατηρήστε αν υπάρχει κάποιο ον παρόν αφού ο δαίμονας ευχαριστηθεί απόλυτα. Αν υπάρχει ρωτήστε το: Είσαι σύμμαχος; Αν είναι, θα δουλέψετε με αυτό το ον. Αν δεν είναι ή αν δεν υπάρχει κανείς αφού τραφεί ο δαίμονας, καλέστε τον σύμμαχο να εμφανιστεί.

Όταν δείτε τον σύμμαχο, παρατηρήστε όλες τις λεπτομέρειες του: το μέγεθος, το χρώμα, την επιφάνεια του σώματος του, την πυκνότητα, το φύλο (αν έχει), τον χαρακτήρα του, την συναισθηματική του κατάσταση, το βλέμμα του, κάτι που δεν είδατε πριν.

Όταν αισθανθείτε πραγματικά συνδεδεμένοι με την ενέργεια του συμμάχου, κάντε αυτές τις ερωτήσεις: Πώς θα με βοηθήσεις; Πώς θα με προστατεύσεις; Τι μου υπόσχεσαι; Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε σένα;

Αλλάξτε θέσεις και γίνετε εσείς ο σύμμαχος. Πάρτε μια στιγμή για να εγκατασταθείτε στο σώμα του συμμάχου και παρατηρήστε πως είναι να είστε στο σώμα του. Πως σας φαίνεται ο κανονικός σας εαυτός από την μεριά του συμμάχου; Όταν είστε έτοιμοι, απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις, μιλώντας ως σύμμαχος: Θα σε βοηθήσω με… Θα σε προστατεύσω με… Υπόσχομαι ότι θα… Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μένα με…

Πάρτε μια στιγμή για να εγκατασταθείτε πίσω στο σώμα σας και δείτε τον σύμμαχο μπροστά σας. Κοιτάξτε τον στα μάτια και αισθανθείτε την ενέργεια του να χύνεται στο σώμα σας.

Τώρα φανταστείτε ότι ο σύμμαχος διαλύεται σε φως. Παρατηρήστε το χρώμα αυτού του φωτός. Νιώστε ότι διαλύεται μέσα σας και ότι αυτή τη φωτεινότητα ενσωματώνεται σε κάθε κύτταρο του σώματος σας. Σημειώστε την αίσθηση της ολοκληρωμένης ενέργειας του συμμάχου στο σώμα σας. Τώρα, εσείς με την ολοκληρωμένη ενέργεια του συμμάχου, επίσης διαλύεστε.

Πέμπτο βήμα: Αναπαυθείτε στην Επίγνωση

Αναπαυθείτε σε οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει μετά τη διάλυση. Σταματήστε μέχρι να ξαναρχίσουν οι ασυνάρτητες σκέψεις και στη συνέχεια επιστρέψτε σταδιακά στο σώμα σας. Καθώς ανοίγετε τα μάτια σας, διατηρήστε την αίσθηση της ενέργειας του συμμάχου στο σώμα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου