Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αστρονόμοι εντοπίζουν μια μη αναμενόμενη κατηγορία μυστηριωδών κυκλικών αντικειμένων στο διάστημα

Πρόσφατα εντοπίστηκαν τέσσερα παράξενα αντικείμενα, που ονομάστηκαν ORC, από τα ραδιοτηλεσκόπια και έχουν κάνει τους αστρονόμους να ξύνουν το κεφάλι τους. Όλα έχουν κυκλικό σχήμα και τρία είναι ιδιαίτερα φωτεινά γύρω από τις άκρες τους – όπως το δαχτυλίδι ή η φούσκα που είναι πιο αδιαφανή γύρω από τις άκρες.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον αστροφυσικό Ray Norris του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ στην Αυστραλία τα ονόμασε ORC – συντομογραφία για το “Odd Radio Circles” – σε μια νέα δημοσίευση.
 
“Τα κυκλικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά στις αστρονομικές ραδιο-εικόνες και συνήθως αντιπροσωπεύουν ένα σφαιρικό αντικείμενο, όπως ένα κατάλοιπο σουπερνόβας, ένα πλανητικό νεφέλωμα, ένα περιστασιακός φλοιός ή κέλυφος ή ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια”,  γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.
 
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί τα αντικείμενα μπορεί να δημιουργήθηκαν από κάποιο μεγάλο γεγονός σε κάποιο μέρος του Γαλαξία, όπως μια έκρηξη μεγάλης ισχύος ή συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων. Το τι ισχύει παραμένει μυστήριο αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για κάτι που συνέβη στο μακρινό παρελθόν.
 
Τα κυκλικά αντικείμενα, θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα ήδη γνωστό φαινόμενο που το από μια άλλη οπτική γωνία παρατήρησης. Για παράδειγμα ένας ραδιογαλαξίας που μοιάζει κυκλικός γιατί βλέπουμε  το κάτω μέρος του «βαρελιού» της έκρηξής του.
 
Οι αστρονόμοι λένε επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην πρόκειται για μια νέα κατηγορία αστρικών αντικειμένων, αλλά για κάποια ήδη γνωστή που τώρα φαίνεται διαφορετικά με τις νέες δυνατότητες παρατήρησης που υπάρχουν σήμερα.
 
Τα αντικείμενα ORC εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιλοτικής έρευνας του εξελικτικού χάρτη του Σύμπαντος (EMU) στα τέλη του 2019 που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το Australian Square Kilometer Array Pathfinder, μια από τις πιο ευαίσθητες συστοιχίες ραδιοτηλεσκοπικών στον κόσμο.
 
Όταν οι επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν τις εικόνες που συλλέχθηκαν, εντόπισαν έναν περίεργο, αχνό κύκλο. Στη συνέχεια, εντόπισαν ένα άλλο και ένα άλλο ακόμα. Κάποτε μπορεί να είναι απλώς μια δυσλειτουργία. Τα τρία φαίνονται κάπως πιο σημαντικά.
 
Ακόμα κι έτσι, θα μπορούσε ακόμη να είναι ένα παράξενο στοιχείο του οργάνου, ή μια τοπική ανίχνευση, όπως τη στιγμή που το Παρατηρητήριο Parkes ανιχνεύει φούρνο μικροκυμάτων . Αυτό φαίνεται απίθανο, δεδομένης της αυστηρής προσπάθειας για τη διατήρηση μιας ήσυχης  ζώνης ραδιοφώνου στο ASKAP , αλλά δεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητο .
 
Αυτή η δυνατότητα τέθηκε σε ηρεμία όταν ανακαλύφθηκε το τέταρτο ORC – σε αρχειακά δεδομένα, που συλλέχθηκαν το 2013 με το Τηλεσκόπιο Giant MetreWave, λίγα χρόνια πριν από την ενεργοποίηση του ASKAP. Οι παρατηρήσεις της παρακολούθησης των ORC 1 και ORC 2 χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο, το Australia Telescope Compact Array, αποκάλυψαν επίσης τα αντικείμενα.
 
Και σίγουρα είναι περίεργο. Και τα τέσσερα ORC βρίσκονται σε υψηλά γαλαξιακά πλάτη, σε κάποια απόσταση από το γαλαξιακό επίπεδο, και έχουν διάμετρο περίπου 1 λεπτού. Αυτό είναι περίπου 3 τοις εκατό του μεγέθους της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, αλλά αφού δεν ξέρουμε πόσο μακριά είναι, αυτό μπορεί να μην σημαίνει πολλά.
 
Και τα τέσσερα είναι επίσης ορατά μόνο σε μήκη κύματος ραδιοφώνου – είναι εντελώς αόρατα σε μήκη κύματος ακτίνων Χ, οπτικών ή υπέρυθρων.
 
Είναι πιθανό να συνδέονται με γαλαξιακή δραστηριότητα, αλλά μόνο δύο από τα ORC έχουν έναν οπτικό γαλαξία κοντά στο κέντρο των εκπομπών ραδιοφώνου. Ένα από τα ORC φαίνεται κάπως διαφορετικό – το ORC 3 φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με έναν ομοιόμορφο δίσκο, σε σύγκριση με την πιο δακτυλιοειδή εμφάνιση των άλλων τεσσάρων.
 
Ίσως να σκέφτεστε, “Αυτή η περιγραφή ακούγεται λίγο σαν ένα υπόλειμμα σουπερνόβα ή ένα πλανητικό νεφέλωμα“, και δεν θα κάνετε λάθος. Αλλά οι ερευνητές το σκέφτηκαν ήδη. Για τα πλανητικά νεφελώματα, ο δείκτης ραδιοφάσματος δεν είναι συνεπής με τον δείκτη ραδιοφάσματος των ORC.
 
Όσον αφορά τα υπολείμματα σουπερνόβα, το πρόβλημα είναι με τους αριθμούς. Η έρευνα εξέτασε μόνο ένα μικρό κομμάτι του ουρανού και εντόπισε τρία ORC. Για να είναι πιθανό, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 υπολείμματα σουπερνόβα στον Γαλαξία μας. Γνωρίζουμε μόνο περίπου 350.
 
Η ομάδα πιστεύει ότι ό, τι προκαλεί τα ORCs είναι πιθανό έξω από τον Γαλαξία μας, σαν ένα τεράστιο σφαιρικό σοκ από κάποιο τεράστιο γεγονός.
 
“Είναι επίσης πιθανό τα ORC να αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία ενός γνωστού φαινομένου, όπως οι πίδακες ενός ραδιο γαλαξία. Εναλλακτικά, μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάποια απομεινάρια μια προηγούμενη εκροή από έναν ραδιο γαλαξία.”
 
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες των ORC. Είναι πραγματικά ένα ενδιαφέρον μυστήριο. Όμως, οι επιστήμονες φαίνονται αρκετά πεπεισμένοι για ένα πράγμα – ότι αυτό που εξετάζουμε είναι ένα νέο φαινόμενο ή μια νέα ανίχνευση ενός γνωστού φαινομένου όπως το 2018 που ένας αστρονόμος “ανακάλυψε” τον Άρη.
 
Ίσως δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε περισσότερα. Στα δεδομένα τους, η ομάδα εντόπισε επίσης έξι ακόμη πιο αδύναμους υποψήφιους ORC που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται, για να ρίξουν λίγο περισσότερο φως σε αυτό το παράξενο φαινόμενο. Κάποιος έχει ένα πολύ καλό ραδιο-τηλεσκόπιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου