Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Σπάνιο φαινόμενο έκρηξης κατά τη διάρκεια σχηματισμού άστρου

Επιστήμονες, είχαν την ευκαιρία εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν ένα αρκετά σπάνιο αστρικό φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα μόνο τρεις φορές.

Το σπάνιο φαινόμενο της έκρηξης σχηματισμού άστρου, το οποίο έχει παρατηρηθεί μόλις τρεις φορές στην ιστορία, κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταγράψουν αστρονόμοι.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, λαμβάνει χώρα όταν ένα άστρο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ύλης κατά τον σχηματισμό του.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα Space.com, ο καθηγητής Τζέιμς Οκβε Τσιμπουέζε, από το Πανεπιστήμιο North-West, υπενθύμισε πως η πρώτη έκρηξη εντοπίστηκε το 2016.

Έτσι, ερευνητές από την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τον Οργανισμό Maser Monitoring.

Χρησιμοποιώντας ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορα μέρη του πλανήτη, είχαν την ικανότητα να ψάξουν για τέτοιες εκρήξεις. Αυτές οι εκλάμψεις ενεργοποιούνται από τη συσσώρευση ύλης σε νεογέννητα άστρα, τα οποία καταναλώνουν την ύλη και δημιουργούν τη λάμψη.

Τέτοια φαινόμενα εντοπίστηκαν από το Πανεπιστήμιο Ιμπαράκι της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο του 2019 στο πρωτοάστρο, γνωστό ως G358-MM1.

Όπως διαπίστωσαν συνάδελφοι τους στην Αυστραλία, αυτό ήταν ένα φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, μια έκρηξη θερμότητας από ένα γιγαντιαίο υπό δημιουργία άστρο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, αυτό ήταν το τρίτο φαινόμενο τέτοιου είδους που έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες, αν και τα δυο προηγούμενα δεν ήταν ακριβώς παρόμοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου