Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Μάθε να ρωτάς

Πόσες υποθέσεις κάνεις τη μέρα; Πόσα φανταστικά σενάρια γεμίζουν το μυαλό σου και καθορίζουν όσα αισθάνεσαι; Πόσες φορές το μυαλό σου δεν βρήκε χίλιες δυο ανυπόστατες δικαιολογίες;

Ρωτάμε αυτό που θέλαμε για να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Διερωτόμαστε πράγματα και ανακαλύπτουμε χωρίς υποθέσεις και παρεξηγήσεις.

Τώρα;

Ξέχασες να ρωτάς και να διερωτάσαι;. Σταμάτησες να κάνεις αυτό το σημαντικό που ίσως και να σου φέρει χαρά, ευτυχία ή έστω αγαλλίαση και ψυχική ηρεμία. Αντάλλαξες κάτι τόσο ουσιώδες με στρες, μαύρες σκέψεις, καταθλιπτικά σενάρια που δεν πραγματοποιούνται ποτέ και βασανιστήρια που εκτυλίσσονται στον κινηματογράφο του μυαλού, μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκες τη δεξιότητα του να ρωτάς απλά και όμορφα, δίχως φόβο μην τυχόν και παρεξηγηθείς, εκτεθείς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Δυστυχώς, σταματήσαμε να κάνουμε ερωτήσεις ακόμα και στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας, τον εαυτό μας. Μόνο που οι ερωτήσεις είναι σημαντικό κομμάτι του διαλόγου και εκεί που παύει να υπάρχει διάλογος σταματά να υπάρχει και επικοινωνία. Πώς θα φτάσεις όμως στην Πηγή χωρίς επικοινωνία; Πώς θα βρεις τι θέλεις και τι ονειρεύεσαι ψηλαφώντας στο σκοτάδι για ενδείξεις και στοιχεία;

Ίσως να είναι από φόβο. Ίσως απλά να μην τολμάς να ρωτήσεις γιατί δεν έχεις το θάρρος να λάβεις απαντήσεις. Για κάποιους είναι αρκετό, να μένουν στα υποθετικά σενάρια και προτιμούν να βασανίζουν τον εαυτό τους παρά να ξέρουν. Εκτός και δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν.

Δεν είναι όμως τελικά και τόσο δύσκολο να ξεκινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις την πρώτη ερώτηση – ας είναι σχετικά ουδέτερη, κι ας φαίνεται αβλαβής. Είναι το πρώτο βήμα για ένα ταξίδι που μια ζωή καταπίεζες ενώ αισθανόσουν κάπου βαθιά πως έπρεπε να κάνεις.

Κάπως έτσι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Ίσως ξεπηδήσουν από μέσα πράγματα τρομακτικά. Ίσως πάλι να πρόκειται μόνο για κεκαλυμμένες ευλογίες. Αν δεν το κάνεις δε θα μάθεις ποτέ. Μόνο που αν δε φροντίσεις να βρεις το θάρρος να ρωτήσεις πρώτα τον εαυτό σου, δε θα καταφέρεις να βρεις από κανέναν άλλον εκείνα που σε καίνε επί της ουσίας. Αν δε μάθεις από την αρχή να ρωτάς τον εαυτό σου για να πάρεις τις απαντήσεις που μόνο εκείνος μπορεί να δώσει, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταλήγεις μια ζωή να ρωτάς τους άλλους λάθος πράγματα και θα περιμένεις πάντα μια αλλαγή και κάποιον άλλο να σε σώσει.

Αντέχεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου