Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Η αυτοπεποίθηση είναι σιωπηλή, η ανασφάλεια κάνει θόρυβο

Η ανασφάλεια είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας που πηγάζει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση η οποία καλλιεργείται από την παιδική ηλικία. Αν ένα παιδί το μείωναν οι γονείς του, είναι φυσικό μεγαλώνοντας να έχει ανασφάλειες οι οποίες εκδηλώνονται στις διαπροσωπικές του σχέσεις με διάφορους τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι να προσπαθεί να δείξει στον περίγυρο του πόσο σπουδαίος και ικανός είναι, δημοσιοποιώντας τα επιτεύγματά του και παινεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του. Δηλαδή τα άτομα αυτά προσπαθούν να κερδίσουν τον θαυμασμό των άλλων με κάθε τρόπο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι όλη η προσπάθειά τους αυτή καταλήγει να γίνεται γελοία και να χλευάζεται από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθύνονται.

Το άτομο το οποίο έχει κάνει σπουδαία πράγματα στη ζωή του δεν συστήνεται με τον τίτλο σπουδών του ή της εργασιακής του θέσης και η ταπεινότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Ακόμη η ανασφάλεια κραυγάζει σε κάποια άτομα όταν προσπαθούν, παριστάνοντας τους νταήδες ή τους σκληρούς να φοβίσουν τους άλλους, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό τον σεβασμό τους.

Επίσης, η ανασφάλεια γίνεται αισθητή όταν εκδηλώνεται στην εμφάνιση κάποιων ατόμων με τρόπο μη ευπρεπή για τα κοινωνικά δεδομένα. Όπως είχε δηλώσει ο Οscar Wilde «Πολύ μακιγιάζ και λίγα ρούχα, αποτελούν πάντα ένα αλάνθαστο σημάδι απελπισίας σε μια γυναίκα».

Και πράγματι όσο και αν προσπαθούν οι γυναίκες αυτές να μας πείσουν ότι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση αναδεικνύοντας τα δυνατά τους σημεία, η ανασφάλεια «φωνάζει» απεγνωσμένα δίχως εκείνες να το καταλαβαίνουν. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή στην εμφάνισή τους βάζοντας σκουλαρίκια, μακραίνοντας τα μαλλιά τους καθώς και άλλα.

Εν κατακλείδι, η προσπάθεια κάποιων ατόμων να παραστήσουν τους σπουδαίους οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα τα οποία επισκιάζουν τα όποια επιτεύγματα έχουν καταφέρει στη ζωή τους. Ο χλευασμός και η αρνητική κριτική θα τους ακολουθούν για την μετέπειτα ζωή τους αν δεν αλλάξουν και συνειδητοποιήσουν ότι η ταπεινότητα είναι εκείνο το χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου