Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Γέννηση μιας μαύρης τρύπας ή αστέρα νετρονίων καταγράφηκε για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι πιθανό οι επιστήμονες να είδαν τη «γέννηση» μιας μαύρης τρύπας ή ενός αστέρα νετρονίων, που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό τον περασμένο Ιούνιο του 2018. Η φωτεινή λάμψη – σε απόσταση περίπου 200 εκατομμύριων ετών φωτός μακριά από τη Γη – φαίνεται πως ήταν τα συντρίμμια ενός φωτεινού άστρου που περιστρεφόταν γύρω από την άκρη μιας μαύρης τρύπας.
 
Μέχρι σήμερα αυτή η φωτεινή ανωμαλία με το όνομα AT2018cow, και με το παρατσούκλι «Η Αγελάδα» (“The Cow”) που εξερράγη στον ουρανό και εξαφανίστηκε αμέσως , παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για τι ακριβώς επρόκειτο. 
 
Μετά τη συλλογή και τη σύνδεση δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρόκειται για την ακριβή στιγμή που ένα αστέρι κατέρρευσε σε ένα συμπαγές αντικείμενο, σχηματίζοντας μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων.
 
Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο γεγονός και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το εξετάσουν προκειμένου να κατανοήσουν τη φυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώραόταν σχηματίζονται αυτά τα τεράστια αντικείμενα.
 
«Ξέρουμε μόνο στη θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων γεννιούνται όταν πεθαίνει ένα αστέρι, αλλά ποτέ δεν τα έχουμε ξαναδεί αμέσως μετά τη γέννησή τους», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του πανεπιστημίου  Northwestern, Raffaella Margutti και πρόσθεσε:
 
«Νομίζαμε ότι ήταν ένας υπερκαινοφανής, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε αμφισβητούσε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για τον αστρικό θάνατο. Ήταν πολύ αφύσικο για τα αστρονομικά δεδομένα».
 
Δεν είχε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς με τα υπόλοιπα αστέρια, αφού ήταν 100 φορές πιο φωτεινό από ένα σουπερνόβα και εξερράγη και εξαφανίστηκε πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε σχεδόν 16 μέρες.
 
Για να κατανοήσουν ακριβώς τι συνέβαινε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτίνες X, ραδιοκύματα και άλλα όργανα που τους επέτρεψαν να το μελετήσουν για αρκετό καιρό, αφότου είχε σκοτεινιάσει.
 
Συνήθως, οι νεοσύστατες μαύρες τρύπες καλύπτονται από υλικό, το οποίο κρύβει το κέντρο τους. Αλλά η «Αγελάδα» ήταν σχετικά γυμνή, επιτρέποντας στους ερευνητές να κοιτάξουν απευθείας στον «πυρήνα» της και να δουν την ίδια τη μαύρη τρύπα.  Η κοντινή απόστασή της από τη Γη, διευκόλυνε επίσης, τους επιστήμονες στο να τη μελετήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου