Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Φόβος: Το καταδικασμένο μικροσκοπικό φεγγάρι του Άρη

Η προέλευση των δύο φεγγαριών του Άρη είναι άγνωστη, όμως, η κύρια υπόθεση είναι ότι έχουν συλληφθεί σαν αστεροειδείς. Το μεγαλύτερο φεγγάρι, πλάτους 25 χιλιόμετρα, είναι ο Φόβος και μάλιστα φαίνεται να είναι ένα σώμα σαν αστεροειδής γεμάτο κρατήρες, όπως φαίνεται σε αυτή την ψευδοχρωματική εικόνα – μωσαϊκό που έλαβε η ρομποτική αποστολή Viking 1 το 1978. 

Μια πρόσφατη ανάλυση των ασυνήθιστων μεγάλων αυλακώσεων που φαίνονται στον Φόβο, δείχνει ότι μπορεί να προέκυψαν από ογκόλιθους που απομακρύνθηκαν από τη γιγαντιαία πρόσκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα στην επάνω αριστερή πλευρά: ο κρατήρας Stickney.
 
Mετρήσεις από το Mars Express εκτίμησαν τη μάζα του Φόβου σε 1,072 x 10^16 κιλά, περίπου ένα δισεκατομμυριοστό της μάζας της Γης υπολογίζοντας έτσι την πυκνότητά του σε περίπου 1,85 gr/cm3. H μέση του ακτίνα είναι μόνο 11,1 Km 
 
Αυτό σημαίνει ότι ο Φόβος είναι μάλλον ένας χαλαρός σωρός υλικών, όπως μερικοί αστεροειδείς, παρά ένα συμπαγές σώμα.
 
Ο Φόβος περιστρέφεται τόσο κοντά στον Άρη – σε απόσταση περίπου 5.800 χιλιόμετρα, σε σύγκριση με τα 400.000 χιλιόμετρα της Σελήνης μας – που οι βαρυτικές παλιρροϊκές δυνάμεις το σέρνουν προς τα κάτω. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο Φόβος να διασπαστεί στην τροχιά του και στη συνέχεια να καταρρεύσει στην επιφάνεια του Άρη σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου