Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Γραμματοσειρά βοηθά την μνήμη

Αποτέλεσμα εικόνας για γραμματοσειρά Sans ForgeticaEρευνητές στο Πανεπιστήμιο Behavioral Business Lab της Μελβούρνης έχουν συνδυάσει τις αρχές σχεδιασμού και της ψυχολογίας για να δημιουργήσουν μια γραφή που βοηθά τους μαθητές να θυμούνται τι διάβασαν.

Η γραμματοσειρά, που ονομάζεται Sans Forgetica – προέρχεται από τα ονόματα των γραμματοσειρών Comic Sans και Helvetica, και έχει κλίση επτά μοίρες προς τα αριστερά και κενά στη δομή κάθε γράμματος!

Τα διακεκομμένα γράμματα και η κλίση, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να εργαστεί σκληρότερα για να αποκρυπτογραφήσει τα γράμματα και άρα να τα θυμάται καλύτερα! Πρόκειται για την αρχή της επιθυμητής δυσκολίας.

Η γραμματοσειρά Sans Forgetica λειτουργεί σύμφωνα με αυτή την αρχή μάθησης, η οποία έχει να κάνει «με ένα εμπόδιο που προστίθεται στη μαθησιακή διαδικασία για να προωθηθεί μια βαθύτερη γνωστική επεξεργασία που οδηγεί σε καλύτερη μνήμη», δήλωσε ο Jo Peryman, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Αντιμετωπίζοντας ένα άγνωστο σύνολο χαρακτήρων, το μυαλό επιδιώκει να ολοκληρώσει τα σχήματα, γεγονός που το επιβραδύνει. Με το να μένουμε περισσότερο σε κάθε λέξη, ο εγκέφαλος έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με αυτή και άρα με τη βαθύτερη γνωστική επεξεργασία της, πράγμα που ενισχύει τη διατήρηση της πληροφορίας. «Οι τυπικές γραμματοσειρές είναι πολύ οικείες, άρα δεν απαιτούν χρόνο για να τις διαβάσουμε και άρα ότι διαβάζουμε δεν αποτυπώνεται στη μνήμη εύκολα.

Από την άλλη πλευρά, αν μια γραμματοσειρά είναι πολύ διαφορετική, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να την επεξεργαστεί και κανένα ίχνος μνήμης δεν δημιουργείται.

Χωρίς να έχουμε το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, τολμάμε να ισχυριστούμε ότι απλά μας… ζαλίζει και αντί για την ενίσχυση της μνήμης ενισχύει την… τεμπελιά μας και την αποφυγή της μελέτης.

Συνολικά 100 μαθητές πήραν μέρος στις δοκιμές του εργαστηρίου και άλλοι 300 συμμετείχαν σε ένα online πείραμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γραμματοσειρά Sans Forgetica ήταν η πιο αποτελεσματική για την έκταση του κειμένου που θα μπορούσε να θυμηθεί ο συμμετέχων, με αύξηση κατά 7%.

Η γραμματοσειρά ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών, τα οποία έχουν βαρύ φορτίο εξετάσεων, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν γλώσσες ή τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν το μυαλό τους σε εγρήγορση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου