Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ανακάλυψη από τους αστρονόμους - Βρήκαν το πρώτο εξωφεγγάρι

Το πρώτο εξωφεγγάρι ή εξωδορυφόρος, δηλαδή ο δορυφόρος ενός εξωπλανήτη, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Ο εξωδορυφόρος αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας.

Μάλιστα η αναλογία μεγεθών ανάμεσα στο εξωφεγγάρι και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης και Σελήνης, αλλά σε 11πλάσιο ποσοστό!

Η ανακάλυψη, η οποία αν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις, θα είναι ιστορικό επίτευγμα για την αστρονομία, έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA και παρουσιάζεται στο περιοδικό «Science Advances», με επικεφαλής τους αστρονόμους Άλεξ Τίτσι και Ντέηβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο εξωδορυφόρος περιστρέφεται γύρω από έναν αέριο γίγαντα πλανήτη, τον Kepler 162b. Οι επιστήμονες έχουν εντυπωσιαστεί με το μέγεθος του εξωδορυφόρου, καθώς στο ηλιακό μας σύστημα, όπου υπάρχουν σχεδόν 200 δορυφόροι πλανητών με πιο γνωστή βέβαια τη Σελήνη, δεν υπάρχουν τέτοια γιγάντια φεγγάρια.

Το εξωφεγγάρι εκτιμάται ότι έχει μόνο το 1,5% της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται, ο οποίος με τη σειρά του έχει μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Η θερμοκρασία στο εξωφεγγάρι εκτιμάται περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου, αν και με μεγάλα περιθώρια σφάλματος, ενώ η απόστασή του από τον πλανήτη πέριξ του οποίου περιφέρεται, υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι βρίσκεται στο σύστημα του μητρικού άστρου Kepler 1625 και μάλιστα, όπως εκτιμάται, στη θεωρούμενη ως κατοικήσιμη ζώνη του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το άστρο του οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο.

Όμως, σύμφωνα με τον Κίπινγκ, «και τα δύο σώματα, εξωπλανήτης και δορυφόρος του, εκτιμάται ότι είναι αέριοι, συνεπώς ακατάλληλοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου