Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Σταμάτα να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

Καθημερινά παλεύεις. Με τα πάθη σου. Με τους δαίμονές σου. Δίνεις αγώνες σκληρούς. Και βλέπεις τα σημάδια τους επάνω στην ψυχή σου. Πολλές φορές πέφτεις και δειλιάζεις να σηκωθείς. Όμως το παίρνεις απόφαση και ξανασηκώνεσαι. 

Το ξέρω. Είναι δύσκολο. Βάζεις στόχους και θες να τους πετύχεις. Δε θες να σε κυριεύουν πράγματα και καταστάσεις. Δε θες να κάνουν κουμάντο στη ζωή σου κακές συνήθειες. Έχεις υποφέρει από αυτές και συνεχίζεις να υποφέρεις. Γι' αυτό και βάζεις στόχο να τις πολεμήσεις. Να τις νικήσεις. Να τις ξεριζώσεις. Να τις βγάλεις από τη ζωή σου.

Σταμάτα να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Είσαι άνθρωπος, όχι μηχανή. Οι μηχανές είναι προγραμματισμένες, λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες και με συγκεκριμένες εντολές. Κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Έρχεται απλά κάποτε η στιγμή, που χαλάνε και παύει η λειτουργία τους. Εσύ όμως έχεις ιδέες. Έχεις συναισθήματα. Έχεις ατέλειες. Έχεις ψυχή. Και χαρακτήρα με σκαμπανεβάσματα. Δε μπορείς να είσαι η απόλυτα πειθαρχημένη και καλοκουρδισμένη μηχανή που υπακούει στην εντολή του δημιουργού της.

Ξέρεις καλά τι σημαίνει αυτό. Ότι είναι πολύ πιθανόν να παραβιάζεις τους δικούς σου κανόνες και τις δικές σου εντολές. Είναι πολύ πιθανόν να παρεκκλίνεις από την πορεία που έχεις πάρει από έναν αγώνα που δίνεις. Μόνο εσύ ξέρεις πόσο δύσκολο είναι και τι περνάς. Μόνο εσύ ξέρεις τι κατάθεση ψυχής έχεις κάνει και συνεχίζεις να κάνεις. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου όταν κουράζεσαι και λιποψυχείς και απομακρύνεσαι από τον στόχο που έχεις θέσει. Το να κουράζεσαι είναι φυσιολογικό. Το να χάνεσαι στην άβυσσο των σκέψεών σου, των συναισθημάτων σου και αδυναμιών σου, το ίδιο. Δεν είσαι ρομπότ. Δεν είσαι μηχανή. Από τη στιγμή που έχεις ατέλειες, θα 'χεις και απώλειες. Το σημαντικό είναι να μην επηρεάζεσαι από αυτό. Και να προσπαθείς ξανά και ξανά.

Κάθε φορά που θα προσπαθείς, εάν πραγματικά θες να πετύχεις τον σκοπό σου, θα βρίσκεις καλύτερα μέσα και διαδρομές ώστε να τα καταφέρεις. Θα αποφεύγεις τα προηγούμενα λάθη σου και θα προσέχεις με τα μελλοντικά σου. Κάποια στιγμή θα πετύχεις. Αλλά και αυτό να μην γίνει τελικά, εσύ θα 'χεις προσπαθήσει. Και όποιος προσπαθεί, έχει κάνει ήδη το πιο μεγάλο βήμα. Και αν χάσεις σε έναν τομέα προσπαθώντας και παλεύοντας, πάντα υπάρχουν χίλιοι άλλοι που σε περιμένουν για να σε στέψουν νικητή και να ανταμείψουν τους κόπους σου και τις προσπάθειές σου.

Κάνε λοιπόν τις αποτυχίες οδηγό σου και μην τις αφήσεις να δράσουν αποτρεπτικά στο μέλλον σε κάποιο καινούργιο ξεκίνημα που θα κάνεις. Οι αποτυχίες είναι πανταχού παρούσες και κομμάτι της ζωής μας. Εσύ είσαι μοναδικός και κάθε μέρα έχεις να κερδίσεις και από κάτι. Κέρδισέ το λοιπόν παλεύοντας σαν άνθρωπος και όχι σαν μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου