Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ανακαλύφθηκε υπόγεια λίμνη νερού στον Άρη

Ο εντοπισμός νερού σε υγρή μορφή έγινε από ιταλούς επιστήμονες και αλλάζει τα δεδομένα στην εξερεύνηση του πλανήτη και στο ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στην επιφάνειά του. Σε μια ανακάλυψη που πιθανόν «να αλλάξει το παιχνίδι» στην εξερεύνηση ζωής στον Άρη κατέληξαν ερευνητές, oι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη.
 
Η «λίμνη» εντοπίζεται 1,5 χλμ. κάτω από τον πάγο στον νότιο πόλο του Άρη και εκτείνεται σε ακτίνα 20 χλμ. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση του Marsis, ενός συστήματος ραντάρ με το οποίο είναι εξοπλισμένο το διαστημικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Mars Express.
 
Εως τώρα και με βάση τις εξερευνήσεις του οχήματος Curiosity της ΝASA σε λεκάνες που φαίνεται ότι φιλοξενούσαν στο παρελθόν λίμνες, υπήρχαν εικασίες για ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του Άρη παλαιότερα. Ωστόσο το κλίμα του πλανήτη άλλαξε, έγινε ψυχρότερο εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και έτσι το περισσότερο νερό εγκλωβίστηκε σε μορφή πάγου.
 
«Πιθανότατα δεν είναι μια πολύ μεγάλη λίμνη» είπε ο Roberto Orosei, καθηγητής και επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής που διεξήγαγε την έρευνα.
 
Το Marsis δεν μπόρεσε να καθορίσει πόσο πάχος έχει αυτή η επιφάνεια νερού.
 
Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, εκτιμά ότι είναι περισσότερο από ένα μέτρο. «Αποδεικνύεται η ύπαρξη ενός σώματος νερού» είπε ο καθηγητής Roberto Orosei. «Είναι το μόνο μέρος όπου το νερό διατηρείται επί μακρόν» προσέθεσε.
 
Μολονότι από τη NASA εκφράστηκε μια επιφύλαξη, λέγοντας ότι το εύρημα του ιταλικού ραντάρ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη τροφοδοτεί εκ νέου τη φιλολογία περί εποικισμού του Κόκκινου Πλανήτη.
 
To New Scientist χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως δείγμα ότι ο Άρης θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου