Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Στην απλότητα κρύβεται η ομορφιά κι η ευτυχία

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η ουσία των πραγμάτων βρίσκεται στο να ζείς απλοϊκά μιάς και τίποτα το οποίο γίνεται με δολιότητα, κακό πείσμα και πονηριά δεν κρατάει για πολύ. Κάθε τέτοιου είδους αρνητικό συναίσθημα έχει προς μόνο όφελος να καλύπτει την εγωπάθεια και τον ναρκισσισμό ενός ατόμου. Και όλα αυτά προσωρινά, χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο εφόδιο. Σκέψου μετά τι μένειΣκέψου αν αξίζει να ζείς τις όμορφες και μοναδικές στιγμές της ζωής σου έτσι.

Συνήθως η πολυπλοκότητα της καθημερινότητας μας είναι τόσο έντονη που έχει την τάση να απορροφάει όλη μας την ενέργεια, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το να ζούμε απλά, κάνοντας ένα βήμα την φορά με απώτερο σκοπό κάθε βήμα να γίνεται σωστά μα πάνω από όλα λειτουργικά χωρίς αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ψυχοσύνθεση μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, επεξηγώντας καλύτερα την ουσιαστική έννοια της απλότητας. Τι είναι αυτό που ορίζεται ως απλό; Και με τι κριτήριο αξίζει να επιλέγουμε την απλότητα στη ζωή μας έναντι της υπερβολής;

Είναι η ιδιότητα του να μπορείς και να επιλέγεις να ζεις απλά, χωρίς πολυπλοκότητα, χωρίς υπερπληροφορία. Η απλότητα χαρακτηρίζεται από ομορφιά, καθαρότητα, σαφήνεια και εσωτερική ισορροπία. Η επιλογή της απλότητας υποδηλώνει αυτομάτως και ειλικρίνεια. Υποδηλώνει αθωότητα, ευθύτητα και στις περισσότερες περιπτώσεις έλλειψη υποκρισίας. Η απλότητα απεχθάνεται την πολυλογία, τον πολύ ”θόρυβο” και το εξεζητημένο ύφος που αποσκοπεί στη σπατάλη της αλήθειας.

Η απλότητα βρίσκεται παντού, σε όποιο σημείο της γης και αν κοιτάξεις. Αρκεί να κοιτάξεις. Να παρατηρήσεις και να επιζητήσεις την αλήθεια. Είναι γεγονός πως ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ολοένα και περισσότερο. Άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε προς το χειρότερο. Δεν παύει όμως αυτός ο κόσμος να είναι πανέμορφος και η ομορφιά του να έγκειται στην απλότητα με την οποία είναι φτιαγμένος. Σε πρώτη φάση μπορεί να μοιάζει δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει αντιληπτό, αν παρατηρήσεις όμως λίγο καλύτερα το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους εκεί έξω, θα διαπιστώσεις πως όλα γύρω μας ζούν και εξελίσσονται με τον πιο απλό τρόπο που θα μπορούσαν και ας ”πέφτουν” κατά καιρούς στην παγίδα της υπερβολής.

Άραγε έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο ”μικροί” και ”ασήμαντοι” είμαστε μέσα στο σύμπαν και πόσο χρόνο από τη ζωή μας σπαταλάμε έτσι ώστε να γίνουμε ”μεγάλοι” και ”διαφορετικοί” παρότι γεννιόμαστε εκ φύσεως διαφορετικοί; Το λές και κωμικοτραγικό. Ναι, η επιθυμία για αυτοβελτίωση είναι άκρως σημαντική μιάς και είναι από τα ωραιότερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, ίσως θα έπρεπε να θεωρείται και αυτοσκοπός, η αναζήτηση όμως υποκατάστατων της ευτυχίας δεν είναι η ιδανική λύση και σίγουρα δεν ονομάζεται ευτυχία!

Είναι αλήθεια πως το άγχος έχει γίνει πλέον δεύτερη φύση μας. Οι καθημερινές έννοιες εξίσου ενοχλητικές και οι ευθύνες μας ολοένα και πιο πολύπλοκες. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν οι πιθανότητες να ξεχάσεις ή να χάσεις αν θές το ”νόημα” της ζωής είναι πολύ μεγάλες. ‘Ας γίνει έτσι μια αναφορά σε όλα αυτά τα απλά αλλά άκρως όμορφα σημάδια ευτυχίας που παραβλέπουμε καθημερινά.

Πού να ψάξω;
Μέσα σου. Εκεί βρίσκονται όλα και σε περιμένουν. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια και η ομορφιά της απλότητας που αναζητάς. Αν δεν σου αρκούν, εντόπισε την σε ένα χαμόγελο, σε ένα πρωινό και ηλιόλουστο ξύπνημα. Στην αγκαλιά των αγαπημένων σου προσώπων. Σε μια βροχέρη ημέρα, σε ένα ταξίδι που επιλέγεις να κάνεις για εσένα και μόνο. Εντόπισέ την αν θές και σε μέρη που δεν χρειάζεται για ακόμη μια φορά να βάλεις σε πλάνο ακόμη και σε στιγμές που θα έδινες τα πάντα για να τις ξανά ζούσες και πάλι από την αρχή! Άλλωστε όπως έχει πει και ο Κομφούκιος η ζωή είναι πολύ απλή και στην απλότητα της βρίσκονται και όλα όσα αναζητάμε, παρότι όμως γνωρίζουμε την αλήθεια δεν παύουμε να την κάνουμε πολύπλοκη!

Απλοποίησε τη ζωή σου σήμερα κιόλας! Διέγραψε αρνητικές σκέψεις, απομάκρυνε τοξικές προσωπικότητες από την ζωή σου και διώξε μακριά ότι δεν σε ευχαριστεί και ότι σε απομακρύνει από τον πραγματικό σου εαυτό. Ζήσε το σήμερα, το τώρα και άσε το αύριο για αύριο! Έτσι είναι καλύτερα να ζείς! ‘Ετσι είναι καλύτερα να υπάρχεις! Γιατί εμείς μπορεί να είμαστε περαστικοί και η ζωή μικρή, υπάρχουν όμως άπειροι λόγοι για τους οποίους αξίζει να την ζήσεις αυθεντικά και στην απλούστερη μορφή της και αυτό από μόνο του είναι υπεραρκετό! 

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου