Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι πολύ λιγότερα από αυτό που πιστεύαμε προειδοποιεί η NASA!

Την εξάντληση των λεγόμενων υπόγειων ταμιευτήρων νερού με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου, καταδεικνύει Έρευνα της Water Resources Research, επιθεώρησης της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

Επιστήμονες που χρησιμοποίησαν δεδομένα των δίδυμων δορυφόρων GRACE της NASA, οι οποίοι μετρούν την ένταση του βαρυτικού πεδίου σε όλο τον πλανήτη και εξέτασαν τους 37 μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες της Υφηλίου, ανακάλυψαν, ότι οκτώ από αυτούς εξαντλούνται δίχως να αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο, ενώ πέντε, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Κοιλάδας της Καλιφόρνια, δέχονται πολύ “ισχυρές πιέσεις” χωρίς να αναπληρώνονται επαρκώς.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται επίσης οι υδροφόροι ορίζοντες στη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Πακιστάν και τη βόρεια Αφρική.

Ειδικότερα, η μέγιστη επιβάρυνση καταγράφεται στην Αραβική Χερσόνησο, της οποίας ο υπόγειος ταμιευτήρας αποτελεί σημαντική πηγή νερού για 60 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη δεύτερη θέση, είναι η λεκάνη του Ινδού ποταμού στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν και στην τρίτη θέση η λεκάνη Μούρζουκ-Ντιάντο στη βόρεια Αφρική.

Οι ερευνητές, καταθέτουν την άποψη ότι τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι πολύ λιγότερα από αυτό που πιστεύαμε, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν επιτόπιες γεωτρήσεις και έρευνες για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθός τους.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ερευνούμε τους υδροφόρους ορίζοντες σαν να είχαν την ίδια αξία με τα αποθέματα πετρελαίου» λέει ο Τζέι Φαμιγκλιέτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν και ερευνητής του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

«Χρειάζεται να ανοίγουμε γεωτρήσεις για νερό, με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουμε γεωτρήσεις για άλλους πόρους», προειδοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου