Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η Τέλεια Σχέση

Φανταστείτε την τέλεια σχέση. Είστε πάντα πολύ χαρούμενοι με τον ή τη σύντροφό σας, γιατί ζείτε με τον τέλειο άντρα ή την τέλεια γυναίκα για σας. Πώς θα περιγράφατε τη ζωή μαζί του;

Λοιπόν, ο τρόπος που αλληλεπιδράτε μαζί του είναι ο ίδιος που θα αλληλεπιδρούσατε με τον σκύλο σας. Ο σκύλος είναι σκύλος ό,τι κι αν κάνετε δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν μπορείτε να τον κάνετε γάτα ή άλογο- είναι αυτό που είναι.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να το αποδεχτείτε και στις σχέσεις σας με τους άλλους. Δεν μπορείτε να τους αλλάξετε. Είτε τους αγαπάτε όπως είναι, είτε όχι. Είτε τους αποδέχεστε όπως είναι, είτε όχι. Το να προσπαθήσετε να τους αλλάξετε και να τους κάνετε όπως θα θέλατε να είναι είναι σαν να προσπαθείτε να κάνετε έναν σκύλο γάτα ή μια γάτα άλογο. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι όπως είναι και είστε όπως είστε. Είτε χορεύετε είτε όχι. Πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας- να λέτε τι θέλετε και να δείτε αν είστε διατεθειμένοι να χορέψετε ή όχι. Πρέπει να κατανοήσετε αυτό το σημείο, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Όταν προσπαθείτε να κατανοήσετε πραγματικά, είναι πιθανότερο να δείτε την αλήθεια για τους άλλους και όχι μόνο αυτό που θέλετε να δείτε.

Αν έχετε σκύλο ή γάτα, σκεφτείτε τη σχέση που έχετε με το κατοικίδιό σας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σχέση σας με τον σκύλο. Τα κατοικίδια ξέρουν πώς να έχουν μια τέλεια σχέση μαζί σας. Όταν ο σκύλος σας κάνει κάτι λάθος, τι κάνετε; Τον σκύλο δεν τον ενδιαφέρει τι κάνετε- απλά σας αγαπάει. Δεν έχει προσδοκίες. Δεν είναι υπέροχο; Τι συμβαίνει, όμως, με τη φίλη, τον φίλο, τον ή τη σύζυγό σας; Έχουν τόσες προσδοκίες οι οποίες, μάλιστα, αλλάζουν συνεχώς

Ο σκύλος είναι υπεύθυνος για το δικό του κομμάτι της σχέσης. Το ένα μισό της σχέσης- εκείνο του σκύλου- είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν γυρίζετε σπίτι, σας γαβγίζει, σας κουνά την ουρά και βαριανασαίνει από τη χαρά του που σας βλέπει. Παίζει το ρόλο του πολύ καλά και ξέρετε ότι είναι ο τέλειος σκύλος. Κι ο δικός σας ρόλος είναι σχεδόν τέλειος. Αντεπεξέρχεστε στις ευθύνες σας- τον ταΐζετε, τον φροντίζετε και παίζετε μαζί του. Αγαπάτε τον σκύλο σας ολοκληρωτικά και θα κάνατε σχεδόν τα πάντα για κείνον. Τόσο εσείς όσο και ο σκύλος παίζετε τέλεια τους ρόλους σας.

Οι περισσότεροι μπορούν εύκολα να φανταστούν να έχουν αυτό το είδος σχέσης με τον σκύλο τους, αλλά όχι με τον ή τη σύντροφό τους. Ξέρετε κάποια ή κάποιον που να μην είναι τέλειος; Ο σκύλος είναι σκύλος και το αποδέχεστε. Δεν είστε υπεύθυνοι για να τον κάνετε να συμπεριφέρεται σαν σκύλος. Ούτε ο σκύλος προσπαθεί να σας κάνει καλό άνθρωπο, καλό αφεντικό. Τότε, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν άντρα ή μια γυναίκα να είναι ο εαυτός τους και να τους αγαπάμε έτσι όπως είναι, χωρίς να προσπαθούμε να τους αλλάξουμε;

Ίσως να σκέφτεστε: “Αν, όμως, δεν είμαι με τον σωστό άντρα ή τη σωστή γυναίκα;” Αυτό είναι πολύ σημαντικό ερώτημα. Φυσικά, πρέπει να επιλέξετε τον σωστό άντρα και τη σωστή γυναίκα. Και τι είναι ο σωστός άντρας και η σωστή γυναίκα; Κάποιος που θέλει να ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση με σας, κάποιος που είναι συμβατός με τις απόψεις και τις αξίες σας- συναισθηματικά, σωματικά, οικονομικά, πνευματικά.

Πώς ξέρετε ότι ο ή η σύντροφός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για σας; Ας φανταστούμε ότι είστε άντρας και θα σας επιλέξει μια γυναίκα. Αν υπάρχουν εκατό γυναίκες που ψάχνουν σύντροφο, και όλες σάς θεωρούν πιθανό υποψήφιο, για πόσες από αυτές θα είστε ο κατάλληλος άντρας; Η απάντηση είναι : Δεν μπορείτε να ξέρετε. Γι’αυτό πρέπει να εξερευνήσετε και να ρισκάρετε. Όμως, μπορώ να σας πω ότι η κατάλληλη γυναίκα για σας είναι εκείνη που την αγαπάτε όπως ακριβώς είναι, εκείνη που δεν έχετε την ανάγκη να την αλλάξετε καθόλου. Αυτή είναι η κατάλληλη γυναίκα για σας, κι αν τη βρείτε και είστε κι εσείς ο κατάλληλος άντρας για εκείνη, τότε είστε τυχεροί.

Θα είστε ο κατάλληλος άντρας για κείνη αν σας αγαπάει όπως ακριβώς είστε και δεν θέλει να σας αλλάξει. Ο άνθρωπος που σας αγαπάει σας αγαπάει όπως είστε. Αν κάποιος θέλει να σας αλλάξει, σημαίνει ότι δεν είστε αυτό που ήθελε. Τότε, γιατί να μένει μαζί σας;

Όταν γνωρίζετε μια γυναίκα, αφού συστηθείτε, αρχίζει να σας δίνει αμέσως πληροφορίες. Ανυπομονεί να μοιραστεί τα όνειρά της μαζί σας. Σας ανοίγεται ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιεί. Είναι πολύ εύκολο να δείτε ποια πραγματικά είναι. Δεν χρειάζεται να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Βλέπετε τι “παίρνετε” και μπορεί να το θέλετε ή όχι. Όμως, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τον άλλο γιατί είναι “σκύλος”, “γάτα” ή “άλογο”. Αν θέλατε σκύλο, τότε γιατί διαλέξατε γάτα; Αν θέλατε γάτα, γιατί διαλέξατε άλογο ή κοτόπουλο;

Ξέρετε τι είδους άντρα ή γυναίκα θέλετε; Θέλετε εκείνον ή εκείνη που κάνει την καρδιά σας να τραγουδά, που είναι ευθυγραμμισμένος με τον πραγματικό σας εαυτό, που σας αγαπάει όπως ακριβώς είστε. Γιατί να επιλέξετε κάτι άλλο; Γιατί να μην αποκτήσετε αυτό που θέλετε; Γιατί να προσποιείστε και να προσπαθείτε να κάνετε κάποιον κάτι που δεν είναι; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε το άλλο πρόσωπο. Σημαίνει ότι κάνετε μια επιλογή και λέτε ναι ή όχι, γιατί αγαπάτε και τον εαυτό σας. Κάνετε επιλογές και είστε υπεύθυνοι για αυτές. Έπειτα, αν οι επιλογές δεν αποδειχτούν πετυχημένες, δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας. Απλά επιλέγετε κάτι άλλο.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι παίρνετε έναν σκύλο ενώ αγαπάτε τις γάτες. Θέλετε τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται σαν γάτα και προσπαθείτε να τον αλλάξετε γιατί δεν λέει ποτέ “μιάου”. Τι να κάνετε με τον σκύλο; Πάρτε γάτα! Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσετε μια εξαιρετική σχέση. Πρώτα πρέπει να ξέρετε τι θέλετε, πώς το θέλετε, πότε το θέλετε. Πρέπει να ξέρετε ακριβώς ποιες είναι οι σωματικές και νοητικές σας ανάγκες και τι σας ταιριάζει.

Υπάρχουν εκατομμύρια άντρες και γυναίκες και είναι όλοι μοναδικοί. Κάποιοι θα ταιριάζουν μαζί σας και κάποιοι όχι.

Μπορείτε να αγαπάτε όλους. Όμως, για να είστε με κάποιον όλη μέρα, θα πρέπει να είναι πιο ευθυγραμμισμένος μαζί σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε ακριβώς ίδιοι. Θα πρέπει να είστε σαν το κλειδί με την κλειδαριά- να ταιριάζετε και να λειτουργείτε μαζί σωστά.

Πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τους άλλους. Να προβάλλετε αυτό που θεωρείτε ότι είστε πραγματικά και να μην προσποιείστε ότι είστε κάτι που δεν είστε. Είναι σαν να βρίσκεστε σε μια αγορά για να “πουλήσετε” τον εαυτό σας και να “αγοράσετε” σύντροφο. Για να αγοράσετε, θέλετε να δείτε την ποιότητα αυτού που παίρνετε. Αλλά για να πουλήσετε, πρέπει να δείξετε στους άλλους ποιοι είστε. Δεν έχει να κάνει με το αν είστε καλύτεροι ή χειρότεροι από κάποιον άλλο, αλλά με το αν είστε ο εαυτός σας.

Αν δείτε αυτό που θέλετε, γιατί να μη ρισκάρετε; Μην εθελοτυφλείτε ή προσποιείστε ότι βλέπετε κάτι που δεν υπάρχει. Μην αρνείστε αυτό που βλέπετε μόνο και μόνο για να πάρετε το “εμπόρευμα”, όταν αυτό δεν ταιριάζει στις ανάγκες σας. Όταν αγοράζετε κάτι που δεν χρειάζεστε, καταλήγει στα σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Φυσικά, μπορεί να μας πάρει χρόνια να διδαχτούμε αυτό το επίπονο μάθημα, αλλά αυτή είναι μια καλή αρχή. Αν κάνετε μια καλή αρχή, η συνέχεια θα είναι ευκολότερη, γιατί μπορείτε να είστε ο εαυτός σας.

Ίσως να έχετε ήδη επενδύσει αρκετό χρόνο σε μια σχέση. Αν επιλέξετε να συνεχίσετε, μπορείτε να κάνετε μια νέα αρχή αποφασίζοντας να αποδεχτείτε και να αγαπάτε τον σύντροφό σας όπως ακριβώς είναι. Όμως, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα βήμα πίσω. Θα πρέπει να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι. Μόνο τότε μπορείτε να είστε και να εκφράζετε τον πραγματικό σας εαυτό. Είστε αυτό που είστε και τίποτ’ άλλο. Δεν χρειάζεται να προσποιείστε. Αν προσποιείστε, θα αποτύχετε.

Μόλις αποδεχτείτε τον εαυτό σας, το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτείτε τον σύντροφό σας. Αν αποφασίσετε να είστε με κάποιον, μην προσπαθείτε να αλλάξετε τίποτα πάνω του. Όπως ακριβώς με τον σκύλο ή τη γάτα σας, αφήστε τον αν είναι ο εαυτός του. Έχει δικαίωμα να είναι ο εαυτός του- έχει δικαίωμα να είναι ελεύθερος. Όταν περιορίζετε την ελευθερία του συντρόφου σας, περιορίζετε και τη δική σας, γιατί πρέπει να είστε συνεχώς από πάνω του για να δείτε τι έκανε ή τι δεν έκανε; Κι αν αγαπάτε τον εαυτό σας, δεν θα περιορίσετε ποτέ την προσωπική σας ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου