Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η Συναισθηματική Πολυπλοκότητα Βοηθά στον Έλεγχο των Συναισθημάτων

Πολλοί δυτικοί πολιτισμοί βλέπουν τα μεικτά συναισθήματα ως αντανάκλαση της αναποφασιστικότητας. Τα μεικτά συναισθήματα όμως, όπως διαπιστώνει μία νέα μελέτη, είναι ένα σημάδι της συναισθηματικής πολυπλοκότητας και δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι της αναποφασιστικότητας.
 
Οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλότερη συναισθηματική πολυπλοκότητα, σύμφωνα με άλλες μελέτες, είναι επίσης σε καλύτερη θέση να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.
 
Τα νέα συμπεράσματα προέρχονται από ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν 16 διαφορετικές κουλτούρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Ο καθηγητής Ίγκορ Γκρόσμαν, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
 
«Οι άνθρωποι σε πολλές δυτικές χώρες αντιλαμβάνονται τα μεικτά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα, δηλαδή ότι κάποιος που βιώνει μεικτά συναισθήματα δείχνει να είναι υπερβολικά ευαίσθητος. Στην πραγματικότητα, βρήκαμε ότι τα άτομα του δυτικού πολιτισμού που δείχνουν ανάμεικτα συναισθήματα, βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαφοροποιούν τα συναισθήματά τους και να βιώσουν τη ζωή τους με ένα συναισθηματικά πλούσιο και ισορροπημένο τρόπο».
 
Οι άνθρωποι που ζουν σε πολιτισμούς που είναι αυτοπροσανατολισμένοι - όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο - παρουσίασαν λιγότερη συναισθηματική πολυπλοκότητα, κατά μέσο όρο.
 
Το εύρημα αυτό συγκρίνεται με άτομα των διαφορετικά προσανατολισμένων πολιτισμών όπου υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στους οικογενειακούς δεσμούς και στο καθήκον. Πολιτισμοί διαφορετικού προσανατολισμού βρίσκονται ενδεικτικά στην Ασία και τη Ρωσία.
 
 Συνέχισε:
«Οι άνθρωποι στους πολιτισμούς διαφορετικού προσανατολισμού, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συναισθηματική πολυπλοκότητα, επειδή είναι σε θέση να δουν διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βιώσουν απογοητευτικά μια απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και ως μια συναρπαστική ευκαιρία να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια τους ή να δοκιμάσουν κάτι καινούριο. Ένα άτομο από έναν πολιτισμό που είναι προσανατολισμένος προς τα προσωπικά επιτεύγματα, είναι πιο πιθανό να το βιώσει εξ ολοκλήρου ως αρνητικό».
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας προέρχονται από την ανάλυση των κειμένων και από την εξέταση της προσωπικής καταγραφής της συναισθηματικής εμπειρίας από αυτούς τους ανθρώπους.
 
Και συμπλήρωσε:
«Κατά τη διάρκεια του έργου, ο βαθμός στον οποίο ένας πολιτισμός προωθεί την εστίαση στους άλλους ανθρώπους παρά στον εαυτό, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των άλλων, συσχετιζόταν θετικά με όλους τους δείκτες της συναισθηματικής πολυπλοκότητας. Επιπρόσθετα, όταν εξετάσαμε τα άτομα που επικεντρώνονται στους άλλους μέσα σε κάθε πολιτισμό, βρήκαμε ότι έδειξαν επίσης μεγαλύτερη συναισθηματική πολυπλοκότητα σε προσωπικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου