Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Θετική στάση, ένα όμορφο παιχνίδι του νου

Μελετώντας διαχρονικά για να βρούμε ποιο είναι το κλειδί των πετυχημένων αλλά και ευτυχισμένων ανθρώπων, κάποιος καταλήγει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι δεν είναι άλλο από την θετική στάση απέναντι στα πράγματα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η θετική στάση είναι στοιχείο χαρακτήρα και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, ειδικά ζώντας σε μία κοινωνία όπου φροντίζουν καθημερινά να βομβαρδίζουν τον νου με αρνητικά ερεθίσματα τα οποία στην συνέχεια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο σαν ιός. Αυτά, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη πραγματικότητα αλλά το κακό «πουλάει» και όλα είναι νούμερα στην εποχή μας.

Η μετάβαση από την άρνηση, με τα δεκάδες ενοχλητικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, στην αισιοδοξία είναι ίσως το δυσκολότερο στοίχημα που μπορεί να κερδίσει κάποιος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, για να επιβεβαιώσουμε και εκείνο το ρητό που λέει ότι, «οι δυσκολότερες μάχες που κερδίζουμε είναι εκείνες που δίνουμε απέναντι στον εαυτό μας».

Πώς μπορεί όμως κάποιος που έχει μπουχτίσει από τον αρνητισμό, που οδηγεί σε μια πράγματι στενάχωρη και ανούσια ζωή να περάσει από την ενοχλητική δυσθυμία στην θετικότητα και να δρέψει επιτυχία αλλά και ευτυχία;

Ο νους από μόνος του επιλέγει να μεταβαίνει σε μια κατάσταση που έχει βιώσει και του αρέσει. Με αυτό ως δεδομένο φαίνεται εφικτή η σταδιακή μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη μέσα από ένα απλό παιχνίδι, που στην αρχή απαιτεί πράγματι μια μικρή προσπάθεια αλλά στην συνέχεια γίνεται αυτόματα, μόλις το μυαλό ξέρει πλέον την εικόνα – συναίσθημα μέσα στο οποίο αισθάνεται καλά. Γίνεται μάλιστα ευκολότερο αν κάποιος το δει σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι και όχι σαν μια καταναγκαστική δυναμική προσπάθεια. Οι κανόνες απλοί αλλά η εφαρμογή απλούστερη.

Αρχικά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στιγμιαία εικόνα το πώς θα φαινόμασταν απέναντι στον εαυτό μας χαρούμενοι… μετά σε ποιον τόπο θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Με αυτό τον απλό τρόπο κάποιος νιώθει ανακούφιση και αρμονία. Μόλις γίνει απόλυτα κατανοητός αυτός ο απλός αλλά αποτελεσματικός μηχανισμός, τότε οι όμορφες εικόνες, ήχοι αλλά και θετικές φράσεις μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε χρόνο. Ο χρόνος θα μπορούσε να είναι μετά το πρωινό ξύπνημα, για μερικά λεπτά κατά την διάρκεια της ημέρας ή το βράδυ πριν από τον ύπνο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η διαδικασία αρχίζει να γίνεται αυτόματα και τα αποτελέσματα σε ψυχικό επίπεδο τουλάχιστον άμεσα ορατά. Έτσι ολοκληρώνεται η μετάβαση από την μιζέρια και τον αρνητισμό, στην ευδαιμονία. Αξίζει την προσπάθεια έστω και για μία ημέρα μόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου