Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Tο κόστος τη ελευθερίας

Όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι. Όλοι επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή μας. Όμως δεν είμαστε όλοι διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος τη ελευθερίας.

Από μικρή ηλικία, αισθανόμαστε την ανάγκη της ελευθερίας, στην εφηβεία συνήθως αυτή η ανάγκη αποκορυφώνεται και, έπειτα, στην ενηλικίωση ερχόμαστε αντιμέτωποι με το κόστος της ελευθερίας. Και τότε, άλλοι μαζεύονται και κάνουν πίσω, άλλοι συμβιβάζονται και λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να πληρώσουν το τίμημα.

Ο ένας, μοναδικός, απαράβατος όρος για να κάνουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή μας είναι:

Να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις συνέπειες των πράξεών μας!

 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι άνθρωποι που συμβιβάζονται με την ελευθερία. Η απόφασή τους είναι απολύτως σεβαστή και έντιμη. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που θέλουν να απολαύσουν την ελευθερία χωρίς να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Είναι αυτοί που συκοφαντούν αλλά όταν φτάνουν στο δικαστήριο τα παίρνουν όλα πίσω. Αυτοί που όταν κερδίζουν σηκώνουν μόνοι τους το κύπελλο αλλά όταν ψάχνουν σε ποιον θα ρίξουν το φταίξιμο. Αυτοί που όταν κλέβουν χωρίς να τους πιάνουν περνιούνται για έξυπνοι αλλά όταν αποκαλυφθούν τρέχουν να κρυφτούν ή προτάσσουν ψυχολογικά προβλήματα και ανωτέρα βία για να μειώσουν τις ποινές τους.

Αυτό σημαίνει να είσαι πρόθυμος να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου. Να είσαι πρόθυμος να δεχτείς τις επιτυχίες σου, τα κατορθώματά σου, ό,τι καλό υπάρχει στη ζωή σου. Ταυτόχρονα να λες «εγώ φταίω για τις αποτυχίες, για τους ανθρώπους που πλήγωσα και για ό,τι στραβό έχει συμβεί». Να μετράς τις επιλογές και τις αποφάσεις σου και να σκεφτείς «Είμαι έτοιμος να πληρώσω το τίμημα;, να διεκδικήσω κάθε έπαινο και αμοιβή για τις πράξεις μου αλλά και να μη διστάσω ούτε στιγμή να αναλάβω όλες τις συνέπειες που μου αναλογούν;»

Να παραδέχεσαι το λάθος σου πριν στο προσάψουν οι άλλοι. Να είσαι πρόθυμος να πληρώσεις το τίμημα χωρίς καμία έκπτωση, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς δικαιολογίες. Διότι μόνο έτσι θα μπορείς να αξιώσεις τα πάντα στη ζωή. Μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να πεις «διεκδικώ όλα όσα μου αξίζουν», χωρίς καμία έκπτωση, ενοχή, απολογία ή συμβιβασμό.

Η ελευθερία προϋποθέτει να μη φοβάσαι τα λάθη, την αποτυχία, την απώλεια, τα στραβοπατήματα. Αυτές οι καταστάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μαζί της. Όποιος φοβάται να κάνει εχθρούς δεν θα κάνει ποτέ δυνατούς φίλους. Προϋποθέτει όμως επίσης να μην τζογάρεις μαζί της. Να αποφασίζεις έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεών σου

Και επειδή ελάχιστοι από εμάς έχουμε τα κότσια να πούμε και να εννοήσουμε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”, τουλάχιστον ας αναλάβουμε την ευθύνη της δικής μα ζωής και ελευθερίας.

Διότι πολύ απλά, όποιος θέλει μόνο να καρπώνεται τα καλά της ελευθερίας δίχως να πληρώνει, τότε δεν έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου