Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Βρέθηκαν «λεπτά σωματίδια» του αστεροειδή Itokawa

Hayabusa_ItokawaΗ διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι έχει βρει «λεπτά σωματίδια», που ελπίζει να είναι η σκόνη του αστεροειδούς που βρίσκεται μέσα στην κάψουλα του διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο επέστρεψε στη Γη τον περασμένο μήνα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa (το γεράκι) μαζί με τον αστεροειδή Itokawa στο διάστημα. Όταν το Hayabusa ξεκίνησε το 2003, το μεταλλικό κουτί ήταν ανοικτό, που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει υλικό που να προήλθε από τη Γη, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος JAXA
 
Οι επιστήμονες ελπίζουν τυχόν δείγματα σκόνης από τον αστεροειδή Itokawa σε σχήμα πατάτας, θα βοηθούσε στην αποκάλυψη μυστικών σχετικά με την προέλευση του ηλιακού συστήματος.
 
«Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος του δοχείου με τα δείγματα από τις 24 Ιουνίου και επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν λεπτά σωματίδια," δήλωσε η JAXA.
 
Πρόσθεσε όμως ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο τα σωματίδια αυτά έχουν μεταφερθεί από τη Γη ή προέρχονται από τον Itokawa, που έφτασαν στη Γη μετά από ένα ταξίδι πολλών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
 
Αναμένεται δε ότι θα χρειαστούν μήνες για να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης.
 
Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ Junichiro Kawaguchi δήλωσε ότι οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα υλικά από τη Γη ήταν μεταξύ των σωματιδίων που βρέθηκαν στη συσκευή.
 
"Αλλά είναι σημαντικό ότι δεν ήταν άδειο … Χαίρομαι που υπάρχει η πιθανότητα κάποια σωματίδια να προέρχονται από την αστεροειδή, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
 
Οι ερευνητές δεν έχουν ανοίξει πλήρως την κάψουλα ακόμη, αλλά έχουν βρεθεί πάνω από 10 κουκίδες ορατές με γυμνό μάτι, είπε ένας άλλος επιστήμονας της JAXA, ο Toshifumi Mukai.
 
Ο Mukai παραδέχθηκε πως αυτά τα σωματίδια μπορεί τελικά να μην προέρχονται από την αστεροειδή. "Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι κοσμική σκόνη", είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης δυνατό να είναι από το βαθύ διάστημα.
 
Με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο βρέθηκαν δύο ακόμη λεπτά σωματίδια, που εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από 10 μικρά το καθένα, λέει ο ίδιος επιστήμονας. Ένα μικρό είναι ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.
 
Ως γνωστόν τα τεράστια τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν βασάνισαν το  ταξίδι του Hayabusa, το οποίο σε κάποια φάση βρέθηκε εκτός ελέγχου και έχασε την επαφή του με την Ιαπωνική JAXA για επτά εβδομάδες, καθυστερώντας έτσι την αποστολή για τρία χρόνια μέχρι να φτάσει ο αστεροειδής σε μια εκ νέου ευθυγράμμιση με τη Γη.
 
Όταν τελικά ‘κλείδωσε’ πάνω στον αστεροειδή Itokawa, ένα σύστημα πυροδότησης που είχε σχεδιαστεί ώστε να σηκώσει σκόνη έπαθε βλάβη, αφήνοντας έτσι ασαφές πόσο υλικό ήταν σε θέση να συγκεντρώσει το διαστημόπλοιο.
 
Μετά από μια πραγματική επταετή οδύσσεια του διαστήματος, το κουτί με το πολύτιμο υλικό έφτασε πίσω στη Γη από το Hayabusa τον Ιούνιο.
 
Οι ερευνητές της JAXA άνοιξαν το κουτί σε συνεργασία με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου