Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

20 μικρότερα «φεγγάρια» ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Σελήνη

moon
Μια νέα θεωρία έρχεται στην επιφάνεια από Ισραηλινούς ερευνητές σύμφωνα με την οποία η Σελήνη σχηματίστηκε μετά τη συγχώνευση 20 μικρότερων φεγγαριών Το πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι παραμένει πάντοτε ένα παζλ για τους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν και να ενώσουν τα κομμάτια για να σχηματίσουν τη θεωρία που θα τους δώσει τη λύση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Τώρα, μια νέα θεωρία έρχεται στην επιφάνεια από Ισραηλινούς ερευνητές σύμφωνα με την οποία η Σελήνη σχηματίστηκε μετά τη συγχώνευση 20 μικρότερων φεγγαριών.

Σύμφωνα με την κύρια θεωρία, η οποία δημιουργήθηκε το 1970 και είναι γνωστή ως η θεωρία των «Γιγάντιων επιπτώσεων», η Σελήνη δημιουργήθηκε όταν ένα μεγάλο αντικείμενο, όμοιο με το μέγεθος του Άρη έπεσε στη Γη, χτυπώντας ένα τεράστιο σύννεφο από συντρίμμια στο διάστημα που τελικά συγχωνεύθηκαν και σχημάτισαν το φεγγάρι.

Ωστόσο, στην παραπάνω θεωρία παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα. Χημικές αναλύσεις από τους βράχους της Σελήνης, δείχνουν ότι είναι σχεδόν όμοιοι με αυτούς της Γης. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα ίχνος από κάποιο μεγάλο σώμα που υποτίθεται ότι χτύπησε τη Γη.

Τώρα οι ερευνητές στο Ισραήλ φέρνουν στο φως μια νέα θεωρία γύρω από το σχηματισμό της Σελήνης. Αναφέρουν ότι, αν η Γη είχε βομβαρδιστεί από έναν αριθμό μικρότερων αστεροειδών, τότε αυτό θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει μικρότερους «δορυφόρους» σχηματισμένους από τα συντρίμμια της Γης τα οποία συγχωνεύτηκαν μέσα στο χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη που βλέπουμε κάθε βράδυ δεν είναι το πρώτο φεγγάρι της Γης, αλλά μάλλον το τελευταίο σε μια σειρά από φεγγάρια που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη κατά το παρελθόν.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι η αρχαία Γη φιλοξένησε κάποτε μια σειρά από φεγγάρια, το καθένα από τα οποία σχηματίστηκε έπειτα από διαφορετικές συγκρούσεις με την Γη» υποστηρίζει ο Dr Hagai Perets του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ.

«Είναι πιθανό ότι οι εν λόγω μικροί δορυφόροι αργότερα να εκτοξεύθηκαν, ή να συγκρούστηκαν με τη Γη ή με κάτι άλλο για να σχηματίσουν μεγαλύτερα φεγγάρια. Πιστεύουμε ότι η Γη είχε πολλά φεγγάρια στο παρελθόν» προσθέτει.

Επίσης, μικρές συγκρούσεις με μεγάλη ταχύτητα θα μπορούσαν επίσης να εξορύξουν περισσότερο υλικό από ό, τι μία μεγάλη σύγκρουση από ένα αντικείμενο, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Ο Δρ Gareth Collins του Τμήματος Earth Science & Engineering στο Imperial College, δήλωσε:

«Το έγγραφο δείχνει πως ένα φεγγάρι που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από υλικό που προέρχεται από τη Γη μπορεί να είναι φυσική συνέπεια από μια σειρά μικρών δορυφόρων, που σχηματίστηκαν από μια σειρά μεγάλων συγκρούσεων, παρά μιας μόνο σύγκρουσης».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου