Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τελικά ο άνθρωπος δεν είναι το πιο βίαιο θηλαστικό

Αποτέλεσμα εικόνας για Τελικά ο άνθρωπος δεν είναι το πιο βίαιο θηλαστικόΟι επιστήμονες, επίσης, έχουν αποδείξει ότι η ροπή προς την βία στο είδος μας ακολουθεί μια εξελικτική πορεία.

Ισπανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη για την ενδοοικογενειακή βία μεταξύ 1.024 ειδών η θηλαστικών και 137 οικογενειών ζώων, καθώς και σε διάφορες κοινωνίες ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».


Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι Meerkats είναι οι τα πλέον βίαια θηλαστικά, με δεδομένο ότι το 19,4% των θανάτων ζώων του είδους αυτού προκαλείται από ομοειδείς του. Ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι, τουλάχιστον, το 40% των θηλαστικών τείνουν να σκοτώνουν μέλη του ίδιου είδους.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων αυτών οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια περιπτώσεων θανάτων μεταξύ διαφορετικών ειδών. Εκτός από τη σκληρότητα στο ζωικό βασίλειο, οι επιστήμονες ανέλυσαν το επίπεδο της βίας σε 600 ανθρώπινες κοινωνίες από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Βρήκαν ότι οι προϊστορικοί λαοί δεν ήταν πιο επιθετικοί απ’ ό,τι οι πρόγονοί τους οι πίθηκοι, αλλά με την έλευση του πολιτισμού, το επίπεδο της βίας αυξήθηκε μέχρι να φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά την Εποχή του Σιδήρου και την Ύστερη Αρχαιότητα. Ο επικεφαλής των ερευνητών, Μάρκος Μέντες, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η τάση για τη βία στο είδος μας ακολουθεί μια εξελικτική πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου