Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Το Όνειρο του Τσουάνγκ Τζου

Ήταν μια δροσερή βραδιά στην αρχαία Κίνα. Ο φίλος του Τσουάνγκ Τζου πήγε στο πανδοχείο ψάχνοντάς τον. Τον βρήκε να κάθεται σε ένα τραπέζι σκεπτικός και να πίνει το ποτό του.
Να ‘σαι!» είπε χαιρετώντας τον. «Πίστευα πως θα σε βρω να αφηγείσαι μια από τις ιστορίες σου. Γιατί κάθεσαι τόσο ήσυχος;»

«Με απασχολεί κάτι», αποκρίθηκε ο Τσουάνγκ Τζου, «και έχει να κάνει με την ύπαρξη…»
«Δηλαδή;» ρώτησε ο φίλος του.

Και ο δάσκαλος Τζου συνέχισε:
«Αργά το απόγευμα βγήκα για βόλτα και πήγα σε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη κάτω από ένα δέντρο. Κάθισα και άρχισα να αναρωτιέμαι για το νόημα της ζωής. Έκανε ζέστη και ήταν τόσο ευχάριστα που πολύ γρήγορα χαλάρωσα και με πήρε ο ύπνος. Ονειρεύτηκα ότι πετούσα πάνω από το λιβάδι. Κοίταξα προς τα πίσω και είδα ότι είχα μεγάλα και πανέμορφα φτερά, που πετάριζαν με μεγάλη ταχύτητα. Είχα μεταμορφωθεί σε πεταλούδα! Ήμουν ελεύθερος, χαρούμενος, ανέμελος και μπορούσα να πετάω ανάλαφρα οπουδήποτε επιθυμούσα. Τα πάντα στο όνειρο έμοιαζαν τόσο αληθινά! Πριν καν το καταλάβω, ξέχασα ότι ήμουν ο Τσουάνγκ Τζου.

Και αυτό που με προβληματίζει είναι μήπως είναι τώρα που ονειρεύομαι. Μπορεί η κουβέντα που κάνουμε τώρα να μοιάζει αληθινή, αλλά το ίδιο συνέβη και στο όνειρό μου. Πίστευα πως ήμουν ο Τσουάνγκ Τζου που ονειρευόταν ότι είναι πεταλούδα. Μήπως όμως είμαι πεταλούδα που τώρα ονειρεύεται ότι είναι ο Τσουάνγκ Τζου;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου