Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Αεροπονία ~ Φυτά χωρίς φως & χώμα!

Έρχεται από την εταιρεία AeroFarms, θα έχει εμβαδόν 6.500 τ.μ. και θα παράγει περίπου 900 τόνους λαχανικών και βοτάνων τον χρόνο.

Κάθε χρόνο, εξαιτίας της ραγδαίας επέκτασης των πόλεων, οι ΗΠΑ χάνουν ασύλληπτο μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους. Με στόχο να φρενάρει την απώλεια των παραγωγικών εδαφών, η εταιρεία...
AeroFarms ετοιμάζει μια κάθετη φάρμα-«γίγα» στο Νιούαρκ, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Πρόκειται για τις ένατες εγκαταστάσεις της εταιρείας οι οποίες μάλιστα αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα του πλανήτη. Σύμφωνα με την AeroFarms, ο γιγάντιος χώρος εσωτερικής καλλιέργειας θα έχει εμβαδόν 6.500 τ.μ. με δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 τόνους λαχανικών και βοτάνων τον χρόνο. Επιπλέον, η νέα υπερ-φάρμα, κατά την εταιρεία, θα χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια.

Καλλιεργώντας υπό το φως των... LED

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της AeroFarms, προσφέρει «ταχύτερο κύκλο συγκομιδής, προγραμματισμένα αποτελέσματα άνευ απροόπτων, υψηλότερη ασφάλεια τροφίμων και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Λιγοστό νερό, καθόλου χώμα και φωτεινά LED

Συγκεκριμένα, το καινοτόμο σύστημα αεροπονίας που πρόκειται να εφαρμοστεί στην φάρμα-γίγαντα βασίζεται σε ένα υπερσύγχρονα LED και ρυθμίσεις που μιμούνται τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος και την «βόλτα» του ήλιου στον ουρανό, για την αποτελεσματική ανάπτυξη 250 ειδών πράσινων λαχανικών και βοτάνων. Με τη βοήθεια του φωτός, η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να καθορίσει το μέγεθος, την υφή, το χρώμα, τη γεύση και τους θρεπτικούς παράγοντες των καλλιεργειών εσωτερικού χώρου. Έτσι τα φυτά αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη ηλιακού φωτός ή χώματος, καθώς μεγαλώνουν κυριολεκτικά στον... αέρα.

«Με βάση την αεροπονία, ψεκάζουμε τις ρίζες των λαχανικών και των βοτάνων με νερό, θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο. Το σύστημα αεροπονίας μας χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό από την καλλιέργεια στη γη, 40% λιγότερο νερό από την υδροπονία και καθόλου φυτοφάρμακα» τονίζει στην ιστοσελίδα της η AeroFarms. Παράλληλα, με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων οι ειδικοί είναι σε θέση να παρακολουθούν τους δείκτες υγείας των φυτών σε κάθε στάδιο του κύκλου ανάπτυξής τους.

Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας – που βρίσκονται σε απόσταση μιας ώρας από το Μανχάταν – πλησιάζουν προς ολοκλήρωση, έναν χρόνο μετά την έναρξη των κατασκευαστικών έργων, ενώ η εταιρεία ήδη ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τις μονάδες που έχουν αποπερατωθεί.