Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Νέα θεωρία για το πώς θα δούμε το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας

black-hole-lightup
Μια ομάδα αστροφυσικών έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για το πώς μπορούμε να δούμε στο εσωτερικό μιας από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο σύμπαν – μιας μαύρης τρύπας.

Αν διώχναμε τον ορίζοντα γεγονότων από μια μαύρη τρύπα θα μας αποκάλυπτε μια παράξενη και άγνωστη φυσική, λένε οι ερευνητές

Ο Ted Jacobson από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και ο Θωμάς Σωτηρίου από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εξέτασαν τι χρειάζεται για να παρατηρήσουμε προσεκτικά μέσα στην μαύρη τρύπα, πέρα από ένα θεωρητικό όριο που είναι γνωστό ως ορίζοντας γεγονότων.

Ο ορίζοντας γεγονότων είναι μια περιοχή όπου η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας είναι τόσο έντονη, που τίποτα δεν μπορεί να της ξεφύγει, Κρύβει, επίσης, το κεντρικό εσωτερικό τμήμα της μαύρης τρύπας που είναι γνωστό ως μοναδικότητα ή ανωμαλία.

Αν την απομακρύναμε τότε θα είχαμε τη συναρπαστική προοπτική να δούμε την παράξενη και εξωτική φυσική που κρύβεται πίσω από αυτήν. Και οι Jacobson και Σωτηρίου λένε ότι θα μας επιτραπεί έτσι να έχουμε πρόσβαση στην άγνωστη και μη παρατηρούμενη φυσική της κβαντικής βαρύτητας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μαθηματική προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας με ορίζοντα γεγονότων, καθορίζεται από μια εξίσωση που είναι γνωστή ως μία ανισότητα (inequality), και η οποία περιλαμβάνει μάζα, στροφορμή και φορτίο.

Σύμφωνα με τους Jacobson και Σωτηρίου, η απομάκρυνση του ορίζοντα γεγονότων θα φέρει την αύξηση της στροφορμής και του φορτίου έως ότου η ανισότητα αυτή να αντιστραφεί.

Όμως παραδέχονται ότι η αποβολή του ορίζοντα γεγονότων θα μπορούσε να αλλάξει, επίσης, και τη μοναδικότητα, καθιστώντας της διαφορετική από ό,τι ήταν αρχικά εκεί.

Ο αστρονόμος David Floyd που ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης λέει ότι η δημοσίευση αυτή είναι ένα χαριτωμένο νοητικό πείραμα.

«Η θεωρία μας λέει πως η μοναδικότητα (ανωμαλία) είναι το σημείο όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι απείρως κυρτοί. Είναι εκεί όπου όλοι οι νόμοι της φυσικής ‘σπάζουν’ και δεν εφαρμόζονται πλέον», εξηγεί.

"Οι Jacobson και Σωτηρίου λοιπόν αναζητούν τρόπους γύρω από την ιδέα του ορίζοντα γεγονότων που είναι ένας “κοσμικός λογοκριτής” για τη μοναδικότητα (αφού δεν μας αφήνει να την δούμε). Και αυτό είναι όντως ένα καλό νοητικό πείραμα για να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από το πρόβλημα της λογοκρισίας."

Σύμφωνα λοιπόν με τον αστρονόμο Floyd, αν θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει σε ένα ταξίδι πέρα από τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, θα έβλεπε ασυνήθιστα οπτικά αποτελέσματα.

"Θα έβλεπε ότι είναι πίσω του, μπροστά του αλλά και πολλαπλές εικόνες των πραγμάτων, όπου κι αν κοιτούσε. Αυτό θα γίνει πιο ακραία, όπως σας επαφή με την καρδιά της μοναδικότητας, τουλάχιστον αυτό είναι που τα μαθηματικά μας λέει," λέει.

"Το έργο των Jacobson και Σωτηρίου μας προσφέρει πολλά ώστε να πάρουμε μια ιδέα για μια κοσμική λογοκρισία, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που εναπομένουν, ώστε να μας επιτρέψει η φύση να την ανακαλύψουμε και να άρουμε κάθε εμπόδιο για να την κατανοήσουμε"