Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αυστριακοί αρχαιολόγοι: ''Οι άνθρωποι πριν 1,5 χιλιετία φορούσαν τεχνητά μέλη''

Περίπου 1.500 χρόνια πριν, ζούσε άνθρωπος στην Ευρώπη με τεχνητό μέλος, σύμφωνα με έρευνα αρχαιολόγων στην Αυστρία.

Οι αρχαιολόγοι που έσκαψαν στο  Hemmaberg της Αυστρίας βρήκαν τον τάφο του ανθρώπου το 2013, αλλά μόλις πρόσφατα αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την προσθετική. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό International Journal of  Paleopathology.

«Αυτό αποτελεί ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα της προσθετικής αντικατάστασης άκρων» υποστηρίζουν οι μελετητές.

Το αριστερό πόδι του μεσήλικα άνδρα έλειπε, και στη θέση του ήταν ένα σιδερένιο δαχτυλίδι και κομμάτια ξύλου. Οι ερευνητές, μάλιστα, χρησιμοποίησαν ακτινογραφία και αξονική τομογραφία σάρωσης για να καταλάβουν πως είχε επουλωθεί το τραύμα με το πρόσθετο μέλος.

"Έζησε με το τεχνητό μέλος από ξύλα τουλάχιστον δύο χρόνια και μάλιστα περπατούσε καλά», υποστηρίζει η Sabine Ladstatter, από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

«Χάνοντας το ένα πόδι-και συγκεκριμένα, το σημείο που τέμνεται το οστό και περνούν πολλά  αιμοφόρα αγγεία, είναι λογικό να είχε προκληθεί εκτεταμένη αιμορραγία. "είπε ο αρχαιολόγος Binder στο περιοδικό  Atlas Obscura.  Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά πέθαιναν πολύ γρήγορα μετά τον τραυματισμό. Μου κάνει πολύ εντύπωση που ένας άνθρωπος πριν 1.500 χρόνια αποφάσισε να επουλώσει μία πληγή με τέτοιον τρόπο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου