Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Η Ανάγκη των Γυναικών για Σεβασμό

681005Όταν μοιραζόμαστε μια σχέση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αυτονομία μας. Το να σεβόμαστε τη σύντροφό μας σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να την αλλάξουμε ή να την μανουβράρουμε, αλλά τη βοηθάμε να παραμείνει ο εαυτός της και να διατηρήσει τα δικαιώματά της. Ο σεβασμός τιμά τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις αξίες και τα δικαιώματα του άλλου. Σεβασμός σημαίνει να κρατάμε τις συμφωνίες και να τιμάμε τις δεσμεύσεις. Σημαίνει να δώσουμε σε κάποιον άλλο ίση σημασία και, καμιά φορά, περισσότερη.
   
Η ανάγκη για σεβασμό είναι η ανάγκη να παραμείνουμε όπως είμαστε σε μια σχέση, χωρίς ν’ απαρνηθούμε τον εαυτό μας. Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται ότι τον σέβονται, δεν νιώθει ότι πρέπει να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του, ούτε πως δεν αξίζει. Η ανάγκη για σεβασμό είναι η ανάγκη για δικαιοσύνη και η παραδοχή ότι την αξίζουμε. Ο σεβασμός αναγνωρίζει ότι ένα άτομο δικαιούται υποστήριξη χωρίς να πρέπει να την κερδίσει.

Εξαιτίας της εξωστρεφούς φύσης τους, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ανάγκη για σεβασμό. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να διατηρήσει την αυτονομία της όταν αναλώνεται στην αγάπη της για έναν άντρα. Τον χρειάζεται για να της υπενθυμίζει συνεχώς τα δικαιώματα και την αξία της. Όταν ο άντρας δεν την εκτιμά ή δεν σέβεται τα δικαιώματά της, χάνει τη σιγουριά της για τα δικαιώματα και την προσωπική της αξία. Όσο περισσότερο είναι δεμένη συναισθηματικά, τόσο πιο ευαίσθητη είναι στο επίπεδο του σεβασμού. Αν ένας άντρας δεν σέβεται τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα μιας γυναίκας, εκείνη τελικά θα αναγκαστεί ν’ απομονώσει τα συναισθήματα αγάπης που έχει γι’ αυτόν, ώστε να ξαναβρεί τον εαυτό της. Η απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος σ’ αυτό το στάδιο είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Οι άντρες συνήθως δεν αντιλαμβάνονται πόση ανάγκη έχουν οι γυναίκες από σεβασμό, γιατί εκείνοι όταν δεν τους σέβονται αντιδρούν τελείως διαφορετικά. Οι γυναίκες όταν δεν τις σέβονται έχουν την τάση να προσφέρουν περισσότερα για ν’ αποδείξουν την αξία τους. Οι άντρες, όμως, έχουν την τάση να γίνονται εγωιστές και φαρισαίοι ως προς τις ανάγκες τους και να ζητούν περισσότερα απ’ όσα τους αναλογούν. Ίσως μάλιστα να δίνουν λιγότερα μέχρι να πάρουν αυτά που τους ανήκουν.

Δυστυχώς, σαν παιδιά όλοι είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι στην ικανότητα των γονιών μας να μας σέβονται. Αν εκείνοι δεν σέβονταν τις ανάγκες μας, ήταν δύσκολο για μας να ξέρουμε τι μας αξίζει. Τα κορίτσια επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον τρόπο που ο πατέρας τους σέβεται τη μητέρα τους και από το πόσο η μητέρα τους σέβεται τον εαυτό της.

Όπως είπαμε προηγουμένως, είναι συνηθισμένη αντίδραση για τον άντρα να νιώθει ότι αξίζει ακόμη περισσότερο σεβασμό όταν οι άλλοι δεν τον σέβονται. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει επιθετικός προκειμένου να κερδίσει το σεβασμό. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι καβγάδες ξεκινάνε όταν ο άντρας νομίσει ότι δεν τον σέβονται.

Αντίθετα, στη γυναίκα, όταν δεν τη σέβονται, η πρώτη αντίδρασή της είναι η υποταγή. Και γίνεται ακόμη πιο τρωτή σ’ αυτό το είδος αντίδρασης, όταν έχει μια σχέση μ’ έναν άντρα που αγαπάει. Όταν αρχίσει να νιώθει κακία για το σύντροφό της, επειδή συμπεραίνει πως δεν την σέβεται, οι ρόλοι τους μπορεί ν’ αλλάξουν. Για να αντισταθμίσει την υποταγή της, ίσως γίνει περισσότερο κυριαρχική και απαιτητική, ενώ ο άντρας να γίνει παθητικός και εξαρτώμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου