Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Oι πληροφορίες δεν χάνονται στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας

Τι απομένει από τα υλικά σώματα που καταλήγουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα; «Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα μια έξοδος»! Την προκλητικότατη αυτή δήλωση έκανε ο επιφανής φυσικός Στίβεν Χόκινγκ (St. Hawking) σε μια διάλεξη που έδωσε πριν από έναν μήνα στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, με τίτλο «Το παράδοξο της πληροφορίας».

Ο πιο διάσημος σήμερα Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ήδη επεξεργαστεί μια εναλλακτική θεώρηση του τι ακριβώς συμβαίνει με τις πληροφορίες των σωμάτων που καταβροχθίζονται από μια μαύρη τρύπα.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα θεωρία που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανατρέψει πολλές επιστημονικές προκαταλήψεις και δόγματα της σύγχρονης φυσικής σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία των μαύρων οπών.

Σε τι όμως συνίσταται το «παράδοξο της πληροφορίας» σύμφωνα με τον Χόκινγκ; Ολοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πληροφορίες των σωμάτων που καταλήγουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα χάνονται για πάντα. Από την άλλη, όμως, γνωρίζουν καλά ότι οι πληροφορίες αυτές, λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους, στην πραγματικότητα δεν χάνονται ποτέ, ακόμη κι αν καταλήξουν μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Πού πηγαίνουν, λοιπόν, αυτές οι πληροφορίες;

Μελετώντας αυτό το δίλημμα μαζί με τον συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Μάλκολμ Πέρι (M. Perry) και με τον καθηγητή στο Χάρβαρντ Αντριου Στρόμπεργκ (A. Stromberg), ο Χόκινγκ κατέληξε στην αντισυμβατική και άκρως ριζοσπαστική άποψη ότι οι πληροφορίες αυτές δεν χάνονται στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, αλλά διατηρούνται ή μάλλον αποτυπώνονται ολογραμματικά στον «φαινομενικό ορίζοντα» που βρίσκεται γύρω από την είσοδο κάθε μαύρης τρύπας. «Η υπόθεσή μου είναι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν καταλήγουν στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, αλλά μόνο στον φαινομενικό ορίζοντά της», δήλωσε στη Στοκχόλμη.

Ο Χόκινγκ λοιπόν είναι πεπεισμένος ότι καμία μορφή πληροφορίας δεν καταστρέφεται, αλλά αποτυπώνεται σε ολογράμματα δύο διαστάσεων (2D), τα οποία αποκαλεί «υπερ-μεταφράσεις». Αυτές οι «υπερ-μεταφράσεις» διατηρούνται, με τρόπο άναρχο, πάνω στην επιφάνεια του φαινομενικού ορίζοντα της μαύρης τρύπας.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν κάλλιστα να περάσουν σε ένα διαφορετικό Σύμπαν μέσω της μαύρης τρύπας, η οποία, περιελισσόμενη και διευρυνόμενη, ενδέχεται να επιτρέπει το πέρασμα των πληροφοριών σε ένα άλλο παράλληλο Σύμπαν!

Κλείνοντας τη διάλεξή του ο Χόκινγκ πρόσθεσε: «Το μήνυμα αυτής της ομιλίας μου είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι και τόσο μαύρες όσο τις περιγράφουν. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που θεωρούσαμε κάποτε ότι είναι. Τα πράγματα μπορούν να βγαίνουν από μια μαύρη τρύπα και, δυνητικά, να καταλήγουν σε ένα διαφορετικό Σύμπαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου