Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Εξουδετέρωση της βαρύτητας με στάσιμα κύματα

Σταγόνες διαλυμάτων (διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών) αιωρούνται, περιφρονώντας την βαρύτητα. Οι ερευνητές του εργαστηρίου Argonne καταφέρνουν χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα να εξουδετερώσουν την βαρυτική έλξη.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα δυο ηχητικά κύματα με συχνότητες 22 ΚHz δημιουργείται ένα κατακόρυφο στάσιμο κύμα. Τοποθετώντας τις σταγόνες στα σημεία του χώρου όπου το στάσιμο κύμα σχηματίζει του λεγόμενους κόμβους (το πλάτος της ταλάντωσης στους κόμβους είναι μηδενικό, ενώ στις κοιλίες μέγιστο) τότε οι σταγόνες ισορροπούν.

Δείτε το βίντεο:


 
Όταν τα φάρμακα έχουν κρυσταλλική μορφή, τότε δεν απορροφώνται πλήρως από τον οργανισμό. Το ζητούμενο είναι να κατασκευαστούν φαρμακευτικά σκευάσματα σε άμορφη κατάσταση. Η εξάτμιση ενός διαλύματος που περιέχεται σε κάποιο δοχείο – εξαιτίας της επαφής του με τα τοιχώματα του δοχείου – είναι πολύ πιθανό μας δώσει την διαλυμένη ουσία στην κρυσταλλική της μορφή. Για να αποφευχθεί το πρόβλημα αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί η εξάτμιση χωρίς το υγρό διάλυμα να αγγίζει το οτιδήποτε. Τούτο επιτυγχάνεται με την ακουστική αιώρηση των σταγόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου