Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Ιός γίγαντας - Έχει 1.200 γονίδια όταν ο ΗΙV έχει 9

Οι λιωμένοι πάγοι στον Αρκτικό Κύκλο απελευθερώνουν γιγάντιους αρχαίους ιούς, ηλικίας 30.000 ετών. Ο ιός με το όνομα Mollivirus sibericum προσβάλει αμοιβάδες, ενώ ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στους λιωμένους πάγους το 2003. Το εκπληκτικό με τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι έχει 1.200 γονίδια, πάνω από τα διπλάσια από ότι οι παραδοσιακοί ιοί.

Σύμφωνα με τον Carl Zimmer, συγγραφέα του βιβλίου "Ένας πλανήτης ιών", ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους αν αυτοί ήταν αμοιβάδες. Ο συγκεκριμένος ιός, όπως σημειώνεται προσβάλλει τις αμοιβάδες και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό που είναι εκπληκτικό με τον συγκεκριμένο ιό, είναι η γονιδιακή του σύσταση, αφού αποτελείται από 1.200 γονίδια, ενώ συνήθως οι ιοί αποτελούνται το πολύ έως 500. Για να καταλάβει κανείς την σύγκριση, ο ιός του HIV αποτελείται από 9 γονίδια.

Ο σιβηρικός ιός Mollivirus sibericum είναι 30 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο ιό, φθάνοντας σχεδόν το μέγεθος βακτηρίου.

ios_2.PNG

Οι ιοί τεχνικά δεν θεωρούνται ζωντανοί, αλλά ο τεράστιος ιός (για τον οποίο οι ειδικοί λένε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο), θα μπορούσε να είναι ζωντανός με στοιχεία μεταβολισμού.
Μετά την ανακάλυψη αυτού του Mollivirus sibericum, οι ειδικοί αναθεωρούν τις απόψεις τους για τους ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου