Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

10 Πράγματα Που Δεν Γνωρίζατε Για Τα Γουρούνια...

Ο Πρόεδρος Harry Truman είπε:
“Σε κανέναν άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει τα γουρούνια, δε θα έπρεπε να του επιτραπεί να γίνει πρόεδρος."

1. Τα γουρούνια έχουν άλλο χώρο για να κοιμούνται και άλλο για την τουαλέτα τους και αφήνουν το μέρος που κοιμούνται και που περνούν πεντακάθαρο.

2. Τα γουρούνια δεν "ιδρώνουν σα γουρούνια".

Στην πραγματικότητα είναι ανίκανα να ιδρώσουν γιατί έχουν ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες. Λαχανιάζουν όταν έχει ζέστη και τους αρέσει να κυλιούνται στη λάσπη η να μπαίνουν στο νερό για να τα διατηρεί δροσερά. Τα ανοιχτόχρωμα γουρούνια έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα κι έτσι καλύπτουν το σώμα τους με λάσπη για να προστατεύσουν το σώμα τους από τα εγκαύματα ή από έντομα. Μια γυναίκα έφτιαξε ένα λουτρό για τα γουρούνια της, και εκείνα έμαθαν να το ανοίγουν και να το κλείνουν.

3. Τα γουρούνια είναι προστατευτικά και έχουν σώσει πολλές φορές τη ζωή άλλων, ακόμα και ανθρώπων.

Σύμφωνα με το The Mirror του Λονδίνου, “ένα οικόσιτο γουρουνάκι με το όνομα Pru επαινέθηκε από την ιδιοκτήτριά του αφότου την τράβηξε και την απελευθέρωσε από ένα λασπώδη βάλτο." Η ιδιοκτήτρια είπε, "Πανικοβλήθηκα όταν κόλλησα στο βάλτο. Δεν ήξερα τι να κάνω και πιστεύω ότι ο Pru το διαισθάνθηκε. Είχα ένα σκοινί μαζί μου που το χρησιμοποιώ για να το δένω όταν πηγαίνουμε βόλτα. Φώναζα 'πήγαινε σπίτι, πήγαινε σπίτι' και εκείνη ήρθε προς εμένα, τραβώντας με σιγά από τη λάσπη."

 Παρόμοια με τον Pru, η Priscilla, ένα γουρούνια που έσωσε ένα μικρό αγόρι από πνιγμό. Η Spammy, που οδήγησε τους πυροσβέστες σε ένα φλεγόμενο παράπηγμα για να σώσει τον Σποτ, ένα φίλο της γουρουνάκι. Και η Lulu, που βρήκε βοήθεια για ένα άνθρωπο φίλο της, που κατέρρευσε από έμφραγμα. Ένα γουρούνι με το όνομα Tunia κυνήγησε έναν εισβολέα, και ένα άλλο με το όνομα Mona, κράτησε από το πόδι έναν ύποπτο που προσπαθούσε να ξεφύγει μέχρι που ήρθε η αστυνομία.

4. Τα γουρούνια μπορούν να μάθουν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Άνθρωποι που συντηρούν καταφύγια ζώων που περιλαμβάνουν γουρούνια αναφέρουν ότι μοιάζουν πολύ περισσότερο με τους ανθρώπους απ' ότι θα περίμενες. Όπως οι άνθρωποι, τα γουρούνια απολαμβάνουν να ακούν μουσική, να παίζουν με μπάλες ποδοσφαίρου και να τους κάνουν μασάζ. Μπορούν ακόμα και να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, με περισσότερη συγκέντρωση και επιτυχία μάλιστα από τους χιμπατζήδες!

5. Οι επιστήμονες κατατάσσουν τα γουρούνια στα πιο έξυπνα ζώα, μετά τις μαϊμούδες και τα δελφίνια.

Τα γουρούνια επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους. Περισσότερες από 20 φωνές, γρυλίσματα και σκουξίματα έχουν ταυτοποιηθεί με διαφορετικές καταστάσεις, από το ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου τους μέχρι την έκφραση της πείνας τους.

Η βιολόγος Tina Widowski μελετά τα γουρούνια και θαυμάζει την εξυπνάδα τους:

"Όταν εργαζόμουν με τις μαϊμούδες, συνήθιζα να τις βλέπω και να λέω: 'Αν ήσουν γουρούνι, αυτό θα το είχες ήδη καταλάβει.'" Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Illinois έχουν μάθει πως τα γουρούνια, όχι μόνο έχουν προτιμήσεις στη θερμοκρασία, αλλά μαθαίνουν μέσω της δοκιμής και του λάθους πώς να ανοίγουν τη ζέστη σε ένα κρύο στάβλο αν τους δοθεί η ευκαιρία και να την κλείσουν όταν ζεσταθούν αρκετά.

6. Τα γουρούνια που δε ζουν σε βιομηχανικές φάρμες, ζουν περίπου 15 χρόνια. Αλλά το μακροβιότερο γουρούνι, ο Όσκαρ, έζησε ως 21 ετών και 13 ημερών.

Όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον - και όχι σε βιομηχανικές φάρμες - τα γουρούνια είναι κοινωνικά, παιχνιδιάρικα, προστατευτικά ζώα που αναπτύσσουν δεσμούς μεταξύ τους, φτιάχνουν φωλιές, αναπαύονται στον ήλιο και δροσίζονται στη λάσπη.

7. Πολλοί ειδικοί θεωρούν τα γουρούνια πιο εύκολα στην εκπαίδευση από τα σκυλιά.

 Τα γουρούνια έχουν πολύ καλή μνήμη. Ο Δρ. Stanley Curtis του Πανεπιστημίου Penn State τοποθέτησε μια μπάλα, ένα φρίσμπι και έναν αλτήρα μπροστά από μερικά γουρούνια και μπόρεσε να τα μάθει να πηδούν, να πιάνουν ή να κάθονται δίπλα σε όλα τα αντικείμενα όταν τους το ζητούσες, και μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα αντικείμενα ακόμα και τρία χρόνια μετά.

Ειδικά η μνήμη τους σχετικά με μια τοποθεσία κάποιου αντικειμένου είναι εξαιρετική. Αν βρουν τροφή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα θυμούνται να ψάξουν εκεί την επόμενη φορά! Τα γουρούνια έχουν επίσης εξαιρετική αίσθηση προσανατολισμού και κατεύθυνσης. Μπορούν να βρουν το δρόμο για να επιστρέψουν σπίτι ενώ βρίσκονται σε τεράστια απόσταση.

8. Τα γουρούνια είναι εξαιρετικοί κολυμβητές!

9. Τα γουρούνια αγαπούν να φωλιάζουν και προτιμούν να κοιμούνται μύτη με μύτη. Ονειρεύονται σχεδόν όπως οι άνθρωποι.

Τα γουρούνια ονειρεύονται, αναγνωρίζουν το όνομά τους, μαθαίνουν "κόλπα" όπως το να κάθονται για να τους δώσεις μια λιχουδιά, έχουν κοινωνική ζωή τέτοιας πολυπλοκότητας που παρατηρείται μόνο στα πρωτεύοντα. Πολλά γουρούνια κοιμούνται σε "σωρούς", σαν τα σκυλιά. Σε μερικά αρέσει να χαϊδεύονται και άλλα προτιμούν κάποια απόσταση.

10. Τα νεογέννητα γουρουνάκια μαθαίνουν να τρέχουν ακούγοντας τη φωνή της μητέρας τους, και εκείνη τους τραγουδάει καθώς θηλάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου