Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

psychodrama6Για να απελευθερωθούμε από ένα συναίσθημα, χρειάζεται να καταλάβουμε πώς δημιουργείται. Τι είναι λοιπόν αυτό που δημιουργεί τα συναισθήματά μας;
    
Η αιτία των συναισθημάτων μας είναι οι πεποιθήσεις μας. Αυτά δηλαδή που πιστεύουμε για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, δημιουργούν τα συναισθήματά μας. Αυτή τη στιγμή όλοι διαβάζεται τα ίδια πράγματα, αλλά είναι πολύ πιθανόν, ο καθένας από σας να νιώθει διαφορετικά. Το ίδιο συμβαίνει και στον κινηματογράφο: όλοι βλέπουν το ίδιο έργο, αλλά ο καθένας νιώθει διαφορετικά.

Αντικειμενικά υπάρχει μια πραγματικότητα, που περνάει σε μας μέσα από τις αισθήσεις μας, τα αυτιά και τα μάτια μας. Ο καθένας όμως από εμάς ερμηνεύει διαφορετικά αυτήν την εξωτερική πραγματικότητα, την οποία θα ονομάσουμε «ερέθισμα».

Το ερέθισμα για σας αυτή τη στιγμή είναι αυτές οι λέξεις. Όταν όμως το ερέθισμα φθάσει στο δικό σας νου, περνάει από το δικό σας φίλτρο πεποιθήσεων, που έχει δημιουργηθεί από ότι έχετε βιώσει μέχρι σήμερα στη ζωή σας, από ότι έχετε ακούσει σχετικά με αυτά που διαβάζετε, από το τι πιστεύετε για κάθε θέμα κ.λπ. Έτσι ο καθένας από σας αυτή τη στιγμή διαβάζει κάτι τελείως διαφορετικό και το ερμηνεύει με το δικό του τρόπο.

Αν σας ρωτούσα, ο καθένας θα απαντούσε δίνοντας έμφαση σε κάτι άλλο. Και τα συναισθήματα που θα είχαν δημιουργηθεί μέσα σας, θα εξαρτώνταν επίσης από το πώς εσείς θα ερμηνεύατε αυτά που διαβάζετε. Μπορεί να νιώθατε κάτι θετικό ή αρνητικό, ευχάριστο ή δυσάρεστο, κάτι που θα ταίριαζε με τις πεποιθήσεις σας ή θα τις απειλούσε, κάτι το οποίο θα σας δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας ή θα απειλούσε την ασφάλειά σας. Τα συναισθήματά σας θα ήταν ανάλογα με τις πεποιθήσεις που έχετε σχετικά με αυτά που διαβάζετε.

Το ίδιο ισχύει για κάθε γεγονός, που συμβαίνει στη ζωή μας. Δεν είναι το εξωτερικό γεγονός, που δημιουργεί την εσωτερική μας πραγματικότητα. Το εξωτερικό γεγονός είναι μόνο ένα ερέθισμα, που περνάει μέσα από το φίλτρο των πεποιθήσεών μας και στη συνέχεια ο νους μέσα από αυτό το φίλτρο ερμηνεύει το ερέθισμα και το κρίνει σαν καλό, κακό, ασφαλές, επικίνδυνο, ωραίο, άσχημο, απαράδεκτο, παραδεκτό κ.λπ. Κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τα γεγονότα και τις καταστάσεις γύρω του ανάλογα με τις πεποιθήσεις του και δημιουργεί τον προσωπικό του συναισθηματικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου